Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A penész elleni küzdelem megkeserítheti a mindennapjainkat, ráadásul a sarokrészeken különösen agresszívan terjed. Íme néhány tipp, hogy hogyan állítsd meg.

Ha lakásunk hajlamos a penészedésre, biztosan tapasztaltuk már, hogy a különböző helyiségek sarokfelületén sokkal erősebben jelentkezik ez a probléma. Ennek legfőbb oka az, hogy a szoba sarkának szellőzése minimális, szemben a nagy falfelületekkel, és ha otthonunk szigetelése, szellőzése nem optimális, akkor a penész is könnyebben jelenik meg. Első lépésként tehát a hőszigetelést kell felülvizsgálni és szükség esetén megújítani. Fontos, hogy a nyílászáróknak is legyen természetes szellőzése, ezért mindenképpen kérjük ki szakember véleményét, hogy mit javasol lakásunkba.

Felületi kezelés természetes módszerrel

A sarok sikálása meglehetősen körülményes, így ebben az esetben mindenképpen permetezéssel kezdjük a felület megtisztítását. Ha elkerülnénk a vegyszerek használatát, otthon is készíthetünk természetes penészgyilkos keveréket. A teafaolaj erős antibakteriális hatásának köszönhetően a háztartásban is közkedvelt csodaszer – öntsünk tele egy szórófejes flakont vízzel, majd keverjünk bele 5-6 cseppet az olajból. Rázzuk fel, majd fújjuk az érintett területekre. Ez nem csupán a penészgombát öli meg, de friss illattal is körbelengi a lakást. Miután a penész nagyja eltűnt, egy egyszer használatos szivaccsal, szigorúan gumikesztyűben és higiéniai maszkban, sikáljuk le a maradékot. Végezetül, ha lekezeltük a felületet, valamint az okokat is megszüntettük, érdemes megejtenünk egy tisztasági festést.