Ahogy beköszönt az ősz, színbe borul az egész táj. Ám a szeptembertől novemberig tartó évszaknak nem csak szépségei vannak, de hatalmas hátrányokkal is jár. Főként az autósok számára.

A sok eső, a köd, a rosszabb látási viszonyok, és a kevésbé tapadó útfelület a sofőrök ellensége lehet, hogyha nem tudják, hogyan kezeljék a helyzetet. Hoztunk pár tippet, hogy biztonságosabban tudj közlekedni.

Ködben is biztonságosan

Ha ködös útszakaszra érsz, csökkentsd a sebességet, hogy felkészülhess a rövidebb látótávolságra, hiszen az csökkenti az észlelési időt. Érdemes az első és a hátsó ködlámpákat is felkapcsolni a kényes szakaszokon, ezzel segíted a többi közlekedőt az észlelésben, így óvod önmagad is. A ködben az útfelület csúszósabb, tehát erre is figyelned kell.

Ha esőben vezetsz

Esőben szintén a látótávolság csökkenésére és az útfelület rosszabb tapadóképességére kell figyelned. Ha úthibákban megálló vizet vagy átfolyást látsz, csökkentsd a sebességet és kikerüld ki ezeket. Ügyelned kell továbbá a szélvédő, az ablaktörőlapátok és az abroncsok megfelelő állapotára is.