Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Iránról szól majd a Kultúrkortyok Szabadegyetem következő előadása április 18-án, 18:00 órakor a Babits Mihály Kulturális Központban. Simigh Ágnes idegenvezető beszél a résztvevőknek erről a sok szempontból is távoli, de egyben izgalmas országról, amelynek közelmúltbeli – néhány évtizeddel ezelőtti – története máig meghatározza annak jelenét is.

Az előadás elsősorban nem csak a látnivalókról, sokkal inkább Irán megértéséről szól. Milyen a valódi Irán? Egy veszélyes ország, amely titokban atombombát fejleszt, önkényes letartóztatásokat végez és elnyomja a nőket – tehát olyan, ahogy a médiából ismerhetjük? De valóban ez Irán igazi arca?

Milyen az ország gazdasága, közbiztonsága, a nők helyzete, milyen szabályokat kell nekünk, odalátogatóknak betartanunk? Számtalan kérdés, amelyek mindegyikére választ kaphatunk, s közben kirajzolódik egy olyan ország képe, amelynek csodálatos tájait vendégszerető emberek lakják, mai területén pedig egykor a világtörténelem egyik legnagyobbja, a Perzsa Birodalom állt.

Iránban tilos nemcsak az alkohol forgalmazása, hanem fogyasztása is, így a (kultúr) kortyolgatás során ezúttal mellőzik az alkoholos italokat. Ám, egy cseppet az iráni életérzést tükrözve, gránátalma itallal, és egy kis csemegével, pisztáciával és datolyával várják a Kultúrkortyok Szabadegyetem hallgatóságát.