1 év
Egy friss finn tanulmány szerint az alacsonyabb jövedelmű, különböző betegségek ellen gyógyszert szedők körében különösen látványos volt a pozitív hatása a természetjárásnak.

A címben természetesen nem arra utalunk, hogy ha eleget sétálunk az erdőben, akkor eldobhatjuk a betegségeinkre szedett gyógyszereinket: egy friss kutatásból kiderült, hogy parkok, közösségi kertek és más városi zöldterületek látogatása csökkentheti a városlakók szorongás, álmatlanság, depresszió, magas vérnyomás és asztma elleni gyógyszereinek használatát.
A tanulmányt végző finn kutatók ugyanis megállapították, hogy a zöldterületek heti három-négy alkalommal történő látogatása harmadával csökkenti annak esélyét, hogy az emberek mentális problémák vagy magas vérnyomás miatt gyógyszerhez folyamodjanak.
A kutatás egyik legmeglepőbb megállapítása pedig az, hogy a legalacsonyabb jövedelmű háztartások körében sokkal szembetűnőbbek voltak a a zöldterületek látogatásának pozitív hatásai.
Eme eredmények abszolút összhangban vannak a közelmúltban, a témában megjelent hasonló tanulmányok megállapításaival, miszerint a zöldterületekhez való hozzáférés hiánya számos egészségügyi problémával áll összefüggésben.

Meglepő az eredmény

A felmérés arról gyűjtött információkat, hogy a legalább 25 éves városlakók hogyan élték meg a lakóhelyük 1 kilométeres körzetében lévő zöld és kék területeket: a zöld területek közé tartoztak az erdők, kertek, parkok, kastélyparkok, temetők, állatkertek, természetes füves területek, mocsarak és vizes élőhelyek; a kék területek közé pedig a tenger, tavak és folyók.
A válaszadókat megkérték, hogy számoljanak be a szorongás, álmatlanság és depresszió, valamint magas vérnyomás és asztma miatt felírt gyógyszerek használatáról, majd arra voltak kíváncsiak, hogy május és szeptember között mennyi időt töltöttek a szabadban.
A kutatók komoly összefüggést találtak a zöldterületek látogatása és a gyógyszerek használata között: akik heti három-négy alkalommal látogattak el a természetbe, 33 százalékkal kisebb eséllyel használták gyógyszereiket mentális betegségeikre; 36 százalékkal kevesebbszer alkalmazták a vérnyomáscsökkentőket; míg az asztma elleni gyógyszerek esetében 26 százalékkal csökkent a fogyasztás.
Érdekes módon azonban azok, akik hetente legalább ötször látogatták a zöldterületeket, csak 22 százalékkal kisebb valószínűséggel használtak mentális egészségügyi gyógyszereket, és 24 százalékkal kisebb valószínűséggel használtak asztmagyógyszereket.