Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Japán újabb intézkedést hozott a természeti katasztrófákra való felkészülés jegyében: az automaták ezentúl Ako tengerparti városban ingyenesen kínálják majd az ételt és italt a helyieknek, amennyiben földrengés történne.

Szakértők szerint a tengerparti város egy olyan területen található, mely erősen veszélyeztetett egy jövőbeli földrengés esetén. Éppen ezért két automatát helyeztek üzembe Ako városában, mely egy olyan térségben található, mely a szeizmológusok szerint sebezhető egy olyan erős földrengés esetén, ami várhatóan a következő évtizedekben sújtja majd az ország középső és délnyugati csendes-óceáni partvidékét.

Az automatákba mintegy 300 üveges és dobozos üdítőt, továbbá 150 vészhelyzeti élelmiszert helyeztek, köztük táplálékkiegészítőket. Az automatákat olyan épületek közelében helyezték el, melyeket korábban evakuációs menedékhelyként jelöltek ki a hatóságok.

Amennyiben heves esőzés kapcsán adnak ki riasztást, vagy ha a japán szeizmikus erősségű skála hetes vagy annál magasabb, ötös fokozatú rengést követően evakuálási parancsot adnak ki, úgy az automaták automatikusan „feloldják” magukat, és ingyenesen hozzáférhetővé teszik tartalmukat.

A gyártó az Earth Corp., mely Ako városában rendelkezik egy üzemmel, a vállalat közlése szerint pedig ezek az automaták az elsők Japánban, melyeket úgy terveztek, hogy ingyenesen kínáljanak ételt és italt egy földrengés esetén. Az ötletet széles körben üdvözölték, hiszen Japán a világ egyik szeizmikusan legaktívabb országa, az utóbbi években az országot sújtó egyre erősödő tájfunok széles körű áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak.