Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A modern egészségügyi tudomány egyre inkább rámutat arra, hogy az emberi életminőség és hosszúság nem csupán biológiai életkorunkon múlik. Egy friss kutatás, amely a Pénzcentrum által ismertetett DailyMail cikkre támaszkodik, kiemeli a "szívkor" jelentőségét, mint kulcsfontosságú tényezőt a várható élettartam előrejelzésében. Ez a koncepció az egyén szív- és érrendszeri betegségek iránti fogékonyságát tükrözi, figyelembe véve többek között a vérnyomást, a koleszterinszintet, a dohányzási szokásokat, és a cukorbetegség esetleges jelenlétét.

Az Egyesült Államok lakosságának esetében aggodalomra ad okot, hogy az átlagos szívkor hét évvel magasabb, mint a biológiai életkor. Ez azt jelenti, hogy számos ember magas kockázattal szembesül a szívroham és stroke tekintetében. Azonban a szakértők szerint ez a trend nem visszafordíthatatlan. Megfelelő odafigyeléssel és életmódváltoztatással jelentősen javítható a szív egészsége.

Az egészségügyi szakemberek több lépést is javasolnak a szívkor csökkentése érdekében:

Dohányzás elhagyása: A dohányzás feladása az egyik legfontosabb lépés a szív- és érrendszeri egészség javításában.
Rendszeres testmozgás: Heti legalább 150 perc mérsékelt intenzitású testmozgás javasolt.
Étrendi változtatások: Csökkenteni kell a transz- és telített zsírsavak bevételét, növelni kell a rostbevitelt, és előnyben részesíteni a növényi olajokat.
A legfrissebb adatok szerint a szívbetegségek továbbra is az Egyesült Államokban a halálozások egyik leggyakoribb oka. Ez hangsúlyozza annak fontosságát, hogy az emberek tudatosak legyenek a szívük egészségének javítására irányuló lehetőségekről.

Figyelmeztető jelek és megelőzés

Azok, akik már az öregedő szív jeleit észlelik – mint például mellkasi fájdalmat sportolás közben, fáradtságot, légszomjat vagy rendszeres szédülést -, különösen odafigyelhetnek a fenti életmódváltoztatásokra. Továbbá, egy másik tanulmány szerint a dohányzásról való leszokás bármely életkorban csökkentheti a rák kockázatát, ami további motivációt adhat az egészségtelen szokások feladására.

A szívkor fogalmának megértése és az ahhoz kapcsolódó életmódbeli változtatások nem csak az életminőséget képesek javítani, hanem hozzájárulhatnak a várható élettartam növekedéséhez is. Az egészséges szív nem csupán hosszabb életet, hanem jobb minőségű életet is ígér.