A másodfokon eljáró Szekszárdi Törvényszék  megváltoztatva a Szekszárdi Járásbíróság elsőfokú ítéletét, súlyosítva a kiszabott közúti járművezetéstől eltiltást – 1 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, 300 napi tétel, összesen 300.000 forint pénzbüntetésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte jogerősen azt a férfit, aki szeszes italt fogyasztva ült volán mögé és okozott súlyos balesetet egy lánygyermeknek és édesanyjának.

A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

Az elsőfokú ítélet szerint az ötvenes évei elején járó vádlott 2022-ben Tolna lakott területén belül, közepes mértékben ittas állapotban vezette autóját. Nappal, jó látási viszonyok között, megengedett sebességgel haladt a Deák Ferenc utcában, de elaludt a volán mögött alkoholos befolyásoltsága és fáradtsága miatt.

A vádirat szerint…

Áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol áthajtott az úttesten kialakított kerékpársávon, majd felhajtott a kerékpársáv mellett lévő útpadkára. Elütötte a szabályosan, kerékpárral közlekedő 8 éves sértettet, valamint a mögötte haladó édesanyját és a gyerekülésben utazó 6 éves fiát.

A 8 éves sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést, míg édesanyja nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett. A kerékpár gyerekülésében utazó gyermek nem sérült meg a balesetben.

Bűnösségét beismerte, lemondott a tárgyalás jogáról

Az első fok ellen az ügyészség a büntetés súlyosításáért, a védelem enyhítésért jelentett be fellebbezést. Az ügyészi fellebbezésnek e körben helyt adva a törvényszék az egyébként valamennyi közúti járműkategóriára érvényes eltiltás tartamát egy évvel felemelte, míg a tettarányosnak tekinthető szabadságvesztés, illetve annak felfüggesztésének tartamát, valamint a pénzbüntetés mértékét érintetlenül hagyta.

(fotó: illusztráció, pixabay)