A termőfölddel szoros kapcsolatban élő ember számára mindig meghatározó volt a természet iránymutatása. Ilyen tudás kötődik a Vince-naphoz is. 

Maga a Vince napi hagyományt a Villányi borvidékhez közeli, Drávaszöghöz kötik, de több borvidéken tulajdonítanak neki jelentőséget. Így térségünk, a szekszárdi borvidék is számon tartja. 

Vince-nap időjárásából és a metszett “vincevesszők” állapotából jósoltak

Méghozzá a szüret gazdagságát. A vesszőket üvegbe, melegbe tették, s várták, hogy kihajtson. Ha sok rügy hajt ki, akkor bőségesen lesz bor, ha nem, akkor szomjazás várható.

Ha szép, napos idő van Vince napján, akkor jó, ellenkező esetben rossz bortermésre kell számítani a jóslás szerint. 

Hogyha szépen fénylik Vince, 
Megtelik borral a pince.

A Bács megyei Topolyán a várható kukoricatermésre jósoltak a Vince-napi időjárásból: amilyen hosszú jégcsapok lógnak az ereszen, olyan hosszúak lesznek a kukoricacsövek. 

A szőlő négy sarkát borral vagy szenteltvízzel öntözték meg. A biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetettek, például a bekapáláskor bort rejtettek a föld alá, vagy a szőlősorok végére hurkát, disznósajtot, „gömböcöt” kötöztek, ezzel ösztönözve a szőlőfürtöket a növekedésre. 

A legáltalánosabb azonban a pincejárás hagyománya, a borászok egyik pincéből a másikba járva kóstolták egymás borait és áldomást mondtak/énekelnek a jó termésért.

Forrás: boraszportal.hu, kerekito.hu, fotó: pixabay