Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Reklámóra Koszorú Béla szekszárdi órásmester üzletéből.

Amit röviden tudhatunk róla

Nagyméretű, 50 cm átmérőjű reklámóra. Az eredetileg elektro-pneumatikus faliórát az 1940-es évek közepén id. Koszorú Béla alakította át – a hátlapján felhúzó kulccsal működő – mechanikus járószerkezetté. Az utólag többször átfestett frontális órafelületen, fehér számlapon fekete arab számok, illetve az Elektronom felirat olvasható. Az idő múlását két fekete mutató jelezte. 

Az óraszerkezet – amely évtizedekig a két generációs szekszárdi „Koszorú órás” üzletének kirakatában állt – 2023 őszén ajándékozás révén került a múzeum újkortörténeti gyűjteményébe, ifj. Koszorú Béla szekszárdi órás-ékszerész adományozásának köszönhetően.

A hetvenhét évig folyamatosan működő műhely megalapítása – a szekszárdi iparoscsaládból származó – id. Koszorú Béla (1920–1989) nevéhez kötődik. Amikor azonban a mester önálló órásiparos vállalkozását megindította, a családban már volt hagyománya az órásmesterségnek. Édesanyja mindkét testvére a szakmában dolgozott, Tóth Jánosnak Szekszárdon, Tóth Endrének pedig Tolnán volt óra-ékszer kereskedése a 20. század elején. 


Üzletét a magyarországi óra- és ékszerboltokhoz hasonlóan 1950-ben államosították, ellenszolgáltatás nélkül elkobozva kereskedéséből a teljes nemesfém árukészletet. 

A pártállam idején a saját lakásán folytatva működését, órajavítással, illetve óraszíjak árusításával foglalkozott. 

Több helyen is lábat vetett

A lebontásra ítélt Rákóczi utcai épületből 1977 nyarán költöztette üzletét az Arany János utca 7. szám alá. Majd tíz évvel később, 1987 nyarán került át műhelye Szekszárd főutcájára, a Széchenyi utca 40. alagsorában kialakított üzlethelyiségbe.

A mesterséget idővel fia, ifj. Koszorú Béla is elsajátította, gyermekként belenevelődve a szakmába. Munka mellett, másodállásban, édesapja műhelyében is foglalkozott órajavítással, annak vezetését 1989-ben vette át.
Időközben az órásszakma is nagy átalakuláson ment át. A rendszerváltás után az üzlet profilja, tevékenységi köre fokozatosan bővült. A javítási munkálatok mellett egyre nagyobb számban forgalmazott, illetve adott is el órákat, majd az ékszerész képesítést is megszerezve már arany és ezüst ékszerek árusításával is foglalkozott kereskedésében.


Koszorú Béla 2008-as nyugdíjba vonulását követően az üzlet vezetését még évekig felesége, Koszorú Györgyi vitte tovább, ásványékszerek készítésével gyarapítva az óra-ékszer kereskedés árukínálatát. 

A szakma feladásáról, a városban mindenki által ismert órásüzlet bezárásáról végül 2023 őszén döntött.

A nagyméretű reklámóra az üzlet alapításától 1987-ig – az Arany János utcai műhely felszámolásáig – állt a kirakatban. Jelenleg a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum Újkortörténeti gyűjteményét gazdagítja. Bár az idő mérésére, az idő múlásának jelzésére már nem alkalmas, mégis egy helyi órásműhely múltjának emlékét őrzi az utókor számára.

(forrás: Lilla Konkoly, fotó: Retkes Tamás, Wosinsky Mór Múzeum Facebook oldala)