Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

66 millió forint értékben foglaltak le árut. Az online pénztárgépek automatikusan küldték az eladási adatokat egy kínai árut kínáló áruházból, de a bevételekről bevallás ugyanonnan nem érkezett. A NAV munkatársai a helyszínen, inkognitóban jártak utána az ellentmondásnak.

Ellenőrzést egy kínai érdekeltségű textil-kiskereskedő társaságnál

A vásárlók egymásnak adták a kilincset a pénztárgépek online adatai szerint. De a bevétel szerint mégsem. Kiderült, hogy a társaság felmondta a telephely bérletét, és helyét saját tulajdonosának új cége vette át. A cégek cserélődtek, de a módszer maradt. Bevallások továbbra sem érkeztek az értékesítésekről. Az ellenőrök próbavásárlása igazolta az online adatokat: az áruház működött, mégpedig tekintélyes árukészlettel.

Az ellenőrzéskor a tulajdonos nem volt hajlandó együttműködni a NAV munkatársaival, ezért az is kétséges volt, hogy később megfizeti-e az eltitkolt bevétel adóját, illetve a szankciók összegét.

Ezért a NAV, a költségvetési bevételek biztosítására a készpénzkészletet és a jelentős árukészletet is lefoglalta, összértékük 66 millió forint volt. A társaság a foglalások után felvette az adóhatósággal a kapcsolatot, de iratainak csak egy részét adta át.

Megállapítást nyert, hogy a kereskedő a tulajdonos korábbi társaságában megmaradt árukészletet értékesítette, új termékek beszerzésére nem került sor, valamint az árubeszerzésről szóló számlák döntő többsége is fiktív volt.

Végül az árukészlet a NAV elektronikus árverésén új gazdára talált, a bevétel révén pedig a költségvetésnek okozott kár megtérült.