Mint ahogy nálunk a szaloncukor vagy éppen díszített fenyő, a világ különböző tájain más-más szokás dívik karácsonykor. Pár példát hozunk a nagyvilágból.

Görögországban bosszantóak a manók

Azt tartják, a Föld mélyén gonosz manók élnek – nevük kalikandzarosz – akik azzal foglalatoskodnak év közben, hogy a Földet tartó fa törzsét elfűrészeljék. Karácsonykor azonban felhagynak ezzel a bosszantó foglalatossággal, hogy a földre jöjjenek, most már az embereket bosszantani. Távol kell őket tartani a háztól, mivel abban törnek zúznak. Mivel a tűztől nagyon félnek, a házi tűzhelyben a láng soha nem aludhat ki. Vízkeresztkor aztán a pap által megszentelt víz bűvös ereje visszaűzi őket oda, ahonnan jöttek, a Föld gyomrába.

Vicces fogadások Svédországban

Gavle város főterén többéves hagyományként állítanak szalmából készült kecskét. Karácsony éjszakáján a kecske azonban kigyulladt, és leégett. A városlakók azóta minden évben megépítik a kecskét, majd minden évben megpróbálják azt felgyújtani. 2011-ig a kecske 25 alkalommal vált a lángok martalékává. A fogadóirodákban már téteket is lehet tenni rá, hogy az építmény túléli-e a karácsonyi időszakot.

Karácsonyapó tesz ajándékot a gyerkőcök zoknijába Angliában

A szobába vagy az előszobába fagyöngyöt függesztenek. Aki pedig alatta áll, azt meg szabad csókolni. Karácsony délután beszédet mond a királynő a tévében. A vacsora sült pulyka, gyümölcsös pite, karácsonyi puding. 

Az olasz gyerekek nem ismerik a Mikulást 

Hozzájuk január 6-ra virradóra a jóságos boszorkány, a Befana érkezik, hogy a gondosan kikészített zoknikba a jóknak ajándékot, a rosszaknak pedig széndarabot vigyen. 

Ijesztő legenda Izlandon

Ezzel próbálják a gyerekeket rávenni, hogy jól viselkedjenek. A kicsiknek még az ünnep előtt be kell fejezniük a teendőiket, mint például a rendrakást, vagy a házi feladat megírását. Ha ez sikerül, valamilyen ruhát kapnak ajándékba. Aki nem kapott ruhát, az pórul jár, mert jön Jólakötturin, a Karácsonymacska és megeszi – először a rosszcsont gyerek vacsoráját, aztán pedig a gyereket is. 

Japánban eredetileg nem is ünnep a karácsonyt

De az országba látogató turisták miatt a közelmúltban egy igen fura szokás honosodott meg arrafelé. Még a 70-es években a KFC gyorsétteremláncnál vették észre, hogy ilyenkor a külföldiek ragaszkodnak a hagyományos karácsonyi ételeikhez, mint például a pulykához. Ezért az étterem egyik leleményes marketingese kitalálta, hogy hirdessék meg a "Kentucky-t Karácsonyra!" akciót. A menü persze ilyenkor is sült csirke, ám pezsgőt is lehet hozzá rendelni. Az ötlet elsöprő sikert aratott, olyannyira, hogy az ünnepek alatt az összes KFC tömve van, épp ezért ilyenkor előre asztalt kell foglalni!

(forrás: mokastanitas.hu, fotó: pixabay)