Tavaly 24, idén pedig már 5 alkalommal riasztották a tűzoltókat kéménytüzekhez vármegyénkben. A 2023-as évben összesen 21 településen csaptak fel a lángok, vagy izzott be a tökéletlen égéstermék a kéményekben. 

Az októberi fűtésszezon kezdetétől számítva már 13 esetben avatkoztak be vármegyénk tűzoltói kéménytüzeknél.

  • Legutóbb lerakódott korom izzott egy családi ház saválló kéményében az újév első napján Bogyiszlón, a József Attila utcában.  
  • Lerakódott korom és kátrány izzott egy családi ház kéményében január 10-én, a reggeli órákban Nakon, a Petői utcában.  

Nagyon fontos a megelőzés!

A fűtőeszközök telepítését bízzuk szakemberre, a karbantartásuknál pedig mindig kövessük a gyártói utasításokat. Az épített fűtőeszközök: kandallók, kályhák építését és karbantartását is megfelelő végzettségű szakemberrel végeztessük. A fűtőeszközöket évente egyszer érdemes ellenőriztetni, és ha szükséges, kitisztíttatni.

A kémények ellenőrzését és tisztítását magánszemélyeknek ingyen végzik a kéményseprők, viszont a családi házakban élőknek időpontot kell foglalniuk. Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, annak évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést.  

Ahol fával fűtenek, ott a lakástüzek megelőzése érdekében tartsák távol a tüzelőt és egyéb éghető anyagokat a fűtőeszköztől.
2020-ban 30, 2021-ben 22, 2022-ben 30, míg tavaly 24 alkalommal keletkezett kéménytűz Tolna vármegyében.

(fotó: illusztráció, pixabay)