Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Egy kutyának maga a földi paradicsom imádott gazdijával az együtt kempingezés. Legyen az családi vagy baráti nyaralás a természet lágy ölén, négylábú kedvencünk nélkül nem lehet teljes a kép. Néhány hasznos tipp következik, hogy a kempingezésből ne legyen megoldandó vagy megoldhatatlan problémák sora!

Betolakodók

Kullancs- és bolhariasztás. Kempingezni sem kell ahhoz, hogy erre a kérdésre kész válaszunk legyen, kint, a természetben pedig fokozottan ki lesz téve kutyánk a nem kívánatos lényeknek. Nyakörvek, csepegtetők, ultrahangos kullancs- és bolhariasztó készülékek sora kínálkozik ma már, hogy megvédjük négylábú szerettünket az élősködőktől. Szúnyogriasztó csepp is létezik kutyák számára, és fontos tudnunk, hogy általánosan nem mindegyik termék nyújt védelmet mindenfajta élősködő ellen.

 

Víz, víz, víz

Ne csak magunkra gondoljunk víz ügyben, a hőség és kitikkadás épp úgy érinti a kutyánkat is. A jól felkészült gazdiknak van kutyakulacsa, mindenki más vigyen magával egy kisebb tálkát, legvégső esetben foghat egy palack vizet, és tarthatja a két összeszorított markát a kutyaitatáshoz. A legszebb persze, ha útközben forrá, patak friss vizéből kortyolhat az eb.

Megszokott otthoni tárgyak

Segítheti kutyánk akklimatizálódását a nyaraláshoz, ha egy-két otthoni tárgya veszi körül a megváltozott helyszínen, netalán új emberek között. A kedvenc rágóka, plüss, pléd vagy labda mind a kutyánk kis birtoktárgyai, amelyek megnyugtatólag hatnak rá az állat számára egyben „felfordulást” jelentő utazáskor.

 

Kutyakaja úgy, hogy a vadállatok ne nézzék hűtőnek a táborunkat

Az élelmezés kérdés. Ne most reformáljuk meg kutyánk táplálkozását. Hozzuk magunkkal szeretett tápját, és akár duplán is biztosítsuk a hermetikus elzárását. Egyes falánk ebek, ha véletlenül hozzáférnek az egész heti elemózsiájukhoz, egyben belakmározhatják. A nagyobb veszélyt pedig az jelenti, ha a vadállatok szimatolják meg a kutyakaját. Ez akkor sem egy szerencsés eset, ha éppen távol vagyunk a sátrunktól.

Éjszakázás

Kiemelt pontja a kempingezésnek. Nem mindegy, hogy egy yorkival vagy egy bernáthegyivel vágunk neki a természetnek, de határozzuk el otthon, hogy miként szeretnénk az éjszakákat tölteni. Szobakutyáknak teljesen természetes lehet a sátrazás a gazdival, nagyobb kutyáknak a kinti lét (esetleg hosszú pórázon), illetve léteznek a kutyasátrak is. Ehhez viszont otthoni szoktatásra van szükség, hogy legyen bizalma hozzá az ebnek.
 

 

Állati találkozások

Lényeges kérdés, hogy milyen vadkörnyezetben üdülünk, hiszen nem mindegy, hogy az amerikai Sziklás hegységben, egy ausztrál sivatagban vagy éppen a Mecsekben vagy a Mátrában túrázunk. Készüljünk fel a helyi élővilág jellegzetességeire, és itt jegyeznénk meg, hogy a Kárpát-medence igazán biztonságosnak mondható. Azért tájékozódjunk.

Növényismeret

A helyi flórából és faunából a flórával is érdemes ismerkedni. Ha nem is csapunk fel vadbotanikusnak, életmentő lehet, ha tudjuk, milyen tüskés vagy mérgező növények jellemzik a tájat.
 

Kutyás elsősegélycsomag

Nem kell ahhoz helikopterszülőnek (pontosabban -gazdinak) lenni, hogy felkészüljünk esetleges balesetekre. A legrosszabb esetekben a felforrósodott kövön égési sérülést szenvedhet a kutyatappancs, toklász, tüskék kerülhetnek a bőr alá, kullancsok, rovarcsípések – és ne adj isten – nyílt sérülések is előfordulhatnak.

Odafigyelés

Teljesen alapvető, mégis alakulhat úgy a program, legyen az esetleg a kutya által el nem érhető helyekre felmászás vagy egy esti bulizás, amikor fellazul a kontakt az állattal. Márpedig nagyon fontos, hogy figyeljünk oda, hogy hol van és mit csinál. Egyrészről ne csináljon semmi olyat, amivel veszélybe sodorhatja magát (legyen az levadászott kisállat, elkóborlás vagy nemkívánatos étel megevése), vagy az a helyzet, hogy ő nem érzi magát biztonságban.
 

 Behívás

Ugye el sem indulunk többnapos kempingezésre egy nem behívható kutyával? A folyamatos pórázon tartás ugyanis teljesen élvezhetetlenné teszi ezt a kikapcsolódási módot. Csak okosan!