Több mint 400 millió forintos projekt keretében fejlesztette a Sió kerékpáros turizmusát Tolna Vármegye Önkormányzata. 

A projekt lezárult, így az első ütemben új kerékpárút épült a Sió-töltés –Szekszárd és Sióagárd közigazgatási határától Harcig húzódó – szakaszán. Emellett Harcon és Sióagárdon kerékpártárolókat is telepítettek.

Tolna vármegye kiemelt gazdaságfejlesztési és vidékfejlesztési programja a területén 100 km-es hosszúságban áthaladó, a Balatont és a Dunát összekötő Sió-csatorna turisztikai fejlesztése.


A „Balatontól a Dunáig vízen és két keréken” elképzelés lényege, hogy a Sió-csatorna Tolna vármegyei szakaszán 85 km kajak-kenu-, valamint mintegy 70 km hosszú, folyam-menti kerékpáros útvonal létesüljön.


A komplex fejlesztés elsődleges célja, hogy a kerékpározás népszerűségére alapozva minél több ember töltse el szabadidejét hasznosan és aktívan. További cél, hogy az emberek a természetet járva váljanak egészségesebbé, egyúttal ismerjék meg a térség természeti szépségeit, illetve rejtett történelmi, kulturális értékeit.

„Nincs annál nemesebb, mint amikor a környezeti értékeinkre alapozva viszünk véghez egy-egy fejlesztést, amivel az itt élő emberek javára lehetünk és szűkebb hazánk kincseit is népszerűsíthetjük”

– idézi a közlemény Fehérvári Tamást, a vármegyei közgyűlés elnökét.

A beruházáshoz kapcsolódó marketing tevékenység részeként a projektben konzorciumi partner települések (Sióagárd, Harc, Pálfa, Simontornya) természeti és építészeti értékeit, gasztronómiai és  kulturális hagyományait bemutató fotók és kisfilmek is készültek.