Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A panna cotta nem más, mint egy tojás nélkül készült tejes, tejszínes, klasszikus elkészítés szerint vaníliás ízű pohárdesszert.
Rengeteg variációja létezik, ízvilága rendkívül színes skálán mozog. Friss gyümölccsel, gyümölcsszósszal és csokiöntettel is szervírozható – ám természetesen az öntet terén sincs korlátok közé szorítva a kreativitásod.

 

Tökéletes málnás panna cotta

Előkészítés 5 perc
Főzés 5 perc
Hűtés 2 óra+ 4 adag

  • 5 x 2 g zselatinlevél
  • 240 ml dupla tejszín
  • 210 ml tej , lehetőleg egész
  • 50 g méz , vagy kicsit több, ha a gyümölcs különösen fanyar
  • 375 g málna , plusz tálaláshoz

A zselatinleveleket egy tál hideg vízbe áztatjuk, amíg megpuhulnak. Melegítsük fel a tejszínt, a tejet és a mézet egy kis serpenyőben, amíg a méz fel nem oldódik, és a keverék kézmeleg lesz.

Kicsavarjuk a vizet a zselatinból, és a megpuhult leveleket a forró tejszínhez keverjük, amíg teljesen fel nem oldódnak. Egy szitán átpasszírozzuk egy hideg vízbe állított kancsóba, majd időnként megkeverve hagyjuk kihűlni.

Közben a málnát pépesítsd sima pépesre, vagy botmixerrel vagy mini aprítóval tedd meg ugyanezt, és enyhén kenj meg négy sima oldalú edényt vagy kávéscsészét semleges olajjal (ha ki akarod formázni, akkor az) .

Kicsavarjuk a vizet a zselatinból, és a megpuhult leveleket a forró tejszínhez keverjük, amíg teljesen fel nem oldódnak
Ha már eléggé kihűlt, de még mielőtt dermedne, keverjük hozzá a pürésített málnát, majd osszuk el a masszát a kivajazott formák között. Fedjük le és hűtsük le két-három órára, amíg megszilárdul.

Bbelekeverjük a pürésített málnát, majd a masszát elosztjuk a kivajazott formák között.  Fedjük le és hűtsük le két-három órára, amíg megszilárdul

Az elkészítéshez mártsunk minden formát rövid időre meleg vízbe 10-15 másodpercre, ügyelve arra, hogy ne érjenek hozzá a panna cottához, majd egy kis rugalmas késsel vagy hasonlóval húzzuk el a panna cottát az oldaláról egy helyen. Tegyünk a tetejére egy tányért, fordítsuk meg, és ütögessük meg élesen a forma alját. A panna cottának tisztán kell jönnie, de ha nem, ismételje meg a meleg vízbe mártási folyamatot. Az oldalára plusz málnával tálaljuk.