Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tudtad, hogy a szárított gyógynövényekből nem csak teát, hanem füstölőket is készíthetünk? Nyári estéken például remek szúnyogűző lehet, nem kell feltétlenül csak jógázáshoz vagy illatosításhoz használnunk! De ha nem akarsz füstölni, dekorációnak vagy ajándéknak is tökéletes.

Kétségtelen, bár statisztikai adatokkal nem tudjuk alátámasztani, egyre nagyobb divat hazánkban is a füstölő mindennapos használata. Nyári estéken például remek szúnyogűző lehet, nem kell feltétlenül csak jógázáshoz vagy illatosításhoz használnunk! Ősidők óta a vallási kultuszok kihagyhatatan eleme a füstölés, hagyományosan rituális tisztításhoz használják, legyen szó akár helyiségekről, kristályokról vagy egyéb tárgyakról. A füstölőket gyakorta bevetik aromaterápiához, meditációhoz, a méhészetben, egyszerű dekorációként vagy szúnyogriasztóként is.

A füstölőknek két formáját különböztetjük meg: a közvetlenül égőt és a közvetetten égőt. A nem közvetlenül égő saját maga nem képes égni, független hőforrásra van szüksége. A közvetlenül égő formájában a lánggal felhevített füstölőrúd vége parázslik, és a parázs lassan végighalad a hosszán. Ilyenkor lehet érezni a füstös illatot. A direkt égő változat vagy egy bambusz rúd köré kent kenőcs, vagy egy kúp köré befújt anyag. A füstölők alakja a mögötte rejtőző kultúra függvénye. Formájára hatással van a fejlődő technológia valamint az egyre elterjedtebb használat is
Igazi különlegességek a valódi gyógynövényes füstölők
A jó minőségű füstölők jellemzően természetes összetevőkből készülnek, mint például gyógynövények, fűszerek és gyanták, amelyeket összetekerve és meggyújtva füstölő hatást keltenek. 
A fehér zsálya csak egy gyógynövény, ami használható a füstölőhöz, ilyen még például: a rozmaring, a levendula, a szurokfű, a menta, a majoranna, a cickafark, a szalmagyopár, az izsóp, és a kakukkfű is.

A füstölőhöz sokféle növény közül válogathatunk. Igen kedveltek az aromatikus (illóolajat tartalmazó) gyógynövények, de választhatunk egyéb, számunkra kedves vagy dekoratív gyógynövényt is.

Néhány a gyakrabban használt gyógynövények közül:

• Levendula (Lavandula officinalis)
• Ánizsizsóp (Agastache foeniculum)
• Kerti izsóp (Hyssopus officinalis)
• Körömvirág (Calendula officinalis)
• Ökörfarkkóró (Verbascum densiforum, V. phlomoides)
• Zsálya (Salvia officinalis)
• Cickafark (Achillea millefolium)
• Rozmaring (Rosmarinus officinalis)
• Kakukkfű (Thymus vulgaris)
• Fekete üröm (Artemisia vulgaris)
Készülhet akár többféle, különböző gyógynövényekből összeállított füstölő is, de teljesen egyformákból is, ez is csak rajtad múlik.

Hogyan és miből készítsd el saját gyógynövény füstölődet?

A növényeket kb. 10-20 cm hosszúságban kötegekbe kell kötni, natúr zsineggel, jó erősen, olyan 2-3 cm vastagságban.
Fontos, hogy alaposan kiszárítsuk, jól szellőző, száraz helyen.
Meggyújtásnál mindig tegyünk alá valami tűzálló edényt, és természetesen ne hagyjuk a füstölőt felügyelet nélkül.
Így készíts füstölőt!

Hogyan használjuk a füstölőrudat?
Ha füstölni szeretnél, a kiszáradt gyógynövényes füstölőt meggyújthatod gyufával vagy öngyújtóval, majd a lángokat óvatosan fújd el, hogy csak parázslás maradjon vissza. Helyezd tűzálló, hőálló tálcára vagy egyéb tárolóba.

A meggyújtott füstölőrudat soha ne hagyd felügyelet nélkül, és tedd távolabb gyúlékony anyagoktól.
A füstölés befejeztével gondosan fojtsd el a levegőt az égés megszüntetéséhez (például erősen nyomd egy éghetetlen felületre, akár többször is). Ha vízzel oltod el, legközelebb nehezebb lesz meggyújtani, hacsak nem hagyod ismét hosszú ideig száradni.

Ha szép színes virágokkal készült, nagyon kedves és dekoratív ajándék válhat belőle, vagy használhatjuk lakásunk díszítésére is. Például konyhában, előszobában vagy folyosón (közlekedő részen) biztosan jól mutat akkor is, ha a lakás stílusához egyébként kevésbé illik.