A gyömbér az élet számos területén bevethető. Nyersen, teában vagy éppen sütikhez. A John Hopkins Medicine cikke összegyűjtötte, milyen pozitív hatása lehet a rendszeres fogyasztásának.  Ebből csemegézünk.

Hányingered van? Csak volt!

A gyömbérben található hatóanyagoknak köszönhetően hányingerellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal is bír. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket. Rendszeres fogyasztása elősegíti az egészséges emésztést is.  

A nők nemzedékek óta dicsérik a gyömbér erejét, amely enyhíti a „reggeli rosszullétet” és a terhességgel kapcsolatos egyéb émelygéseket.  

A gyömbér fogyasztása csökkentheti az erjedést, a székrekedést és a puffadás és a bélgázok egyéb okait.

Hogyan fogyasszuk?

Legtöbben fűszernövényként ismerik és használják, levesek, húsok, mártások, sütemények ízesítésére , de önállóan is fogyasztják. A friss gyömbér a hűtőben hetekig eláll. Felhasználáskor vékony szeletekre kell vágni, esetleg lereszelni, de úgy, hogy ne vesszen kárba az ilyenkor kicsorduló leve sem.

(fotó: pixabay)