Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Természetesen semmi sem garantálja, hogy ez a régi térkép valóban azt a helyet jelöli, ahol a német katonák a második világháború idején több millió euró értékű kincset rejtettek el, kétségkívül megmozgatta a helyiek fantáziáját.

Hollandiában kincsvadászat indult, miután egy régi térkép beindította az amatőr kincsvadászok fantáziáját: a térkép ugyanis állítólag azt a helyet jelöli, ahol a második világháború idején a német katonák elrejtették a több millió euró értékű kincseket.

A fémdetektorokkal és ásókkal felfegyverkezett csoportok járják az ország keleti részén fekvő Ommeren környéki mezőket, miután a holland nemzeti archívum kedden nyilvánosságra hozta a térképet.
Az archívum közlése szerint a térképen a náci katonák négy hatalmas, gyémántokkal, rubinokkal, arannyal, ezüsttel és megannyi ékszerrel tömött ládát rejtettek el, melyeket még 1944 augusztusában egy bankban történt robbantás után zsákmányoltak.
A leletet állítólag négy német katona ásta el a második világháborúban, és soha nem találták meg. A térkép szerint a kincs a közép-hollandiai Buren településen, Ommeren város közelében van elásva, és állítólag már keresték a múltban.
A térképet évtizedekig a holland nemzeti levéltárban őrizték, a nagyközönség csak most láthatja, akárcsak több száz más, második világháborús dokumentumot, mivel a levéltár kedden feloldotta a titkosításukat.
„A szakértők rámutatnak, hogy a terület közel van a második világháború frontvonalához. Az ottani kutatás veszélyes az esetlegesen fel nem robbant bombák, taposóaknák vagy gránátok miatt. Ezért azt tanácsoljuk, hogy ne keressék a náci kincset”.
A Guardian szerint a zsákmány értéke mintegy 19,1 millió dollár lehet, és a feltételezések szerint egy Arnhem városában lebombázott bankból lopták el, négy lőszeres ládát tartalmazott, tele érmékkel, órákkal, ékszerekkel és gyémántokkal.
A szakértők elmélete szerint a kincset már a második világháború végéhez közeledve számos ember fosztogathatta a helyi holland falusiaktól kezdve a visszavonuló náci katonákon át a Hollandiát felszabadító szövetséges erőkig. Ám mindez nem elég, hogy megállítsa a kíváncsi kincsvadászokat.
Noha a kincs létezését a mai napig nem sikerült teljes mértékben megerősíteni, az intézet 1947-ben megkísérelte megtalálni azt.