A Pro Oppido Dombóvár díszpolgári címmel járó díszoklevelet és arany pecsétgyűrűt vehetett át Dombóvár várossá avatásának 53. évfordulója alkalmából szervezett Városi Gálán Miszlai József történelem és testnevelés szakos középiskolai tanár, kézilabdaedző, valamint Dr. Haszonics József háziorvos, belgyógyász és háziorvostan szakorvos április 1-jén a Dombóvári Művelődési Ház színháztermében.

Az ünnepség díszvendége volt Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki elismerően szólt a város múltjában megteremtett értékekről, a jelenben folyó munkáról, a nehéz időkben, rövid idő alatt megteremtett pénzügyi stabilitásról, és a kitüntetettek által képviselt, példaértékű munkáról. Elfogadta a meghívást az 53. Városi Gálára Dombóvár legfiatalabb testvértelepülése, Gyergyószentmiklós delegációja örömmel érkezett a gálára és vett részt az ünnepi programokon.

A hagyományos esemény Pintér Szilárd polgármester köszöntőjével kezdődött: „Az elmúlt években töretlenül azon dolgoztunk, hogy Dombóvár méltóvá válhasson történelméhez. Kijelenthetjük, hogy biztos alapokat sikerült letennünk a város fejlődése érdekében. Jó úton járunk affelé, hogy a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiánkban foglalt célokra megérkezzen Dombóvárra a forrás, melyet a Tolna Vármegyei Önkormányzat és a Központi Irányítóhatóság már jóváhagyott. Örömömre szolgál, hogy megoszthatom Önökkel, hogy munkánk gyümölcseként, 7 milliárd forint fog érkezni a városba 3 éven belül.”

A település legrangosabb elismeréseit Dr. Semjén Zsolt Miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős álltamtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Pintér Szilárd Dombóvár város Polgármestere, illetve ifj. Buzánszky Jenő adták át.

Dombóvár Város Önkormányzatának döntése értelmében Dombóvár Város Elismerő Díszjelvénye kitüntetést kapott:

  • – Dr. Keller Margit fogász, akinek szakmai és emberi hozzáállása, életvitele mindenki számára példaértékű lehet,
  • – Dr. Nagy Miklós Gábor háziorvosi, valamint kulturális értékteremtő tevékenysége, továbbá Dombóvár erdélyi partnerkapcsolatának létrejötte érdekében kifejtett erőfeszítései,
  • – Gáspár Boldizsár a félévszázados kántori szolgálata és a város katolikus közössége érdekében tanúsított odaadása,
  • – Karászi Imre István a testnevelői és sportemberi érdemei, a helyi iparfejlesztés, illetve szikvízkészítés érdekében kifejtett erőfeszítései, a társadalmi és vállalkozói megbecsültsége, és
  • – Kiss Gyula a villamos szakemberi és szakoktatói munkája, a határon túli magyarok támogatása, továbbá a Vitézi Rend képviselete érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

A Buzánszky Jenő-díj, az Ambrus Sándor-díj és a dr. Péter Gyula-díj együtt képezi Dombóvár ifjúsági díjait. Az Aranycsapat tagjáról elnevezett kitüntetést vehetett át 2023-ban:

  • – Halmai Dániel, aki az év elején élete első profi szerződését kötötte a somogyi vármegyeszékhely együttesével. Jelenleg az U19-es válogatottal a Debrecenben megrendezésre kerülő júniusi kosárlabda világbajnokságra, az U20-as válogatott tagjaként pedig az Európa-bajnokságra készül Ivkovics Sztojan irányításával.
  • – Iberhardt Bence, a Dombóvári Vasutas Atlétikai és Szabadidő Egyesület sprintere, aki a Magyar Atlétikai Szövetség korcsoportos válogatottjának tagja volt több versenyen is, a Magyar Ifjúsági Válogatott 4×100 méteres váltójában országos csúcstartó.
  • – Szabó Dorottya, aki a Dombóvári Karatesuli Egyesület oszlopos tagja, több országos bajnokságon is kiválóan szerepelt, számos nemzetközi megmérettetésen is képviselhette hazánkat.
Ambrus Sándor-díjat vehetett át a Dombóvári Evangélikus Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskolájának társastánc tanszaka az eredményes és színvonalas dombóvári táncoktatás elismeréseként.

Dr. Péter Gyula-díj büszke tulajdonosa lett Szőts Patrik, a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium nyolcosztályos tagozatának tanulója. Példás tanulmányi eredményei és sport sikere elismeréséként érdemelte ki a díjat. Budavári Valentin a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Esterházy Miklós Technikumának tanulójaként vehette át szintén a Dr. Péter Gyula-díjat. Magasszintű szakmai tudására mások is felfigyeltek, teljesítménye alapján elsőként került be az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség mentorprogramjába.

Dombóvár Elismert Közössége díjjal az a Dombóvár közéletében megbecsülésnek örvendő közösség jutalmazható, amely legalább 5 éve folytatja a város életében meghatározó tevékenységét.
Idén ezt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 28. számú Dombóvári Csoportja érdemelte ki. A díjat Nagy Sándor, a közösség vezetője vette át.

A város születésnapját több ezer ember ünnepelte meg a kétnapos rendezvényen, a Hunyadi téren felállított nagyszínpad előtt. Péntek este, a Csík zenekar koncertje kiváló programnak bizonyult, szombaton Kovács Kati, majd a népszerű The Connector együttes fergeteges hangulatot varázsolt a téren.