Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Éves közgyűlését és egyben szakmai napokat tartott a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége április 20-án és 21-én.

Pakson vette kezdetét a konferencia

Több, mint 80 fő részvételével vette kezdetét múlt héten a kétnapos konferencia Pakson. Az első nap délelőttjén Pesztericz Rajmund, az Atomerőmű Tűzoltóság parancsnokának vezetésével indultak a szakmai programok, amelyek keretein belül az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Tájékoztató és Látogató Központ megtekintésén túl az Atomenergetikai Múzeum, a Karbantartó és Gyakorló Központ, továbbá a Védett Vezetési Pont bejárásával folytatódtak az interaktív bemutatók szakmai előadók társaságában.

A nap második részében a Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság részéről Szemlits Gyula megbízott parancsnok a márciusi M1-es autópályán bekövetkezett műszaki mentés tapasztalatairól számolt be. A küldött gyűlés megtartására a délután folyamán került sor, amikor Udvardi Sándor, a szövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket.

A Közgyűlés lezárulta után Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a tagokat, majd bemutatta Tolna vármegye tűzvédelmét, hangsúlyozva a létesítményi tűzoltóságok meghatározó szerepét a lakosság biztonságát érintően. Mindezek érdekében a vármegyében készenléti jellegű szolgálatot ellátó Pesztericz Rajmund parancsnoksága alá tartozó Atomerőmű Tűzoltóság állománya is rendszeres szakmai elméleti és gyakorlati oktatások alkalmával képezi magát, hogy hosszútávon szavatolja Magyarország villamos energiájának nagy hányadát előállító erőmű környezetében élő állampolgárok és a létesítmény munkavállalóinak biztonságát.

Április 21-én délelőtt, Szekszárdon a Bodri Pincészetnél folytatódott a szakmai fórum. Az előadók között a Bavlis Kft. képviseletében Szilva Balázs mutatta be a gázérzékelők legújabb fejlesztéseit, Gyurkó Gábor, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület vezetője pedig a törökországi-szíriai földrengés mentési munkálatai során tapasztaltakat osztotta meg a hallgatósággal.

Felügyeleti szervként a katasztrófavédelem aktív részese a létesítményi tűzoltóságok működésének, ezeket részletezve Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője a hazai tűzvédelmi rendszer aktualitásait ismertette előadásában.

A továbbiakban Szemler Zoltán és Tulok Antal a Hesztia Kft. aktuális újdonságaival; amíg Mód Gergely, a Speeding Kft-től a Lion egyéni védőfelszerelésekkel és oktatási termékekkel kapcsolatban tájékoztatta a résztvevőket prezentációjában. A szakmai képzés délben egy konzultációval zárult, ahol mindenki szabadon feltehette a tűzvédelmet érintő kérdéseit.

 

Képek: Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság