Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 2016-ban indított projektjeinek zárórendezvényét tartotta a napokban az Országos Kórházi Főigazgatóság, valamint a kórház vezetése Szekszárdon. Közel 3,9 milliárd forintos fejlesztést kapott 13 megyei kórház az akut pszichiátriai ellátás komfortfokozatának javítása és a betegellátás biztonsági fokának növelése érdekében.

Ebből az összegből jutott a szekszárdi intézménynek 230 millió forint, melyből elvégezték a fekvőbeteg osztályok infrastruktúrájának korszerűsítését.

Legalább vármegyénként egy

Az országos projekt stratégiai célja volt a vármegyénként legalább egy aktív betegellátásra alkalmas pszichiátriai osztály kialakítása, ahol korszerű, hatékony, differenciált terápiás modalitások állnak rendelkezésre. A fejlesztéssel megerősödött a hazai akut pszichiátriai osztályok infrastrukturális állapota, valamint a betegellátási körülmények biztonsága.

A múltban a jelentős egészségügyi fejlesztésekből az orvosi laboratóriumok és a patológiai osztályok rendre kimaradtak, ezért az Országos Kórházi Főigazgatóság 16,7 milliárd forint összköltségű  beruházása hiánypótlónak bizonyult.

 

A projekt 43 patológiai osztály számára szerzett be szövettani vizsgálatokhoz szükséges korszerű patológiai berendezéseket, nagy teljesítményű immunhisztokémiai automatákat, mikroszkópokat, melyekkel gazdagodott a szekszárdi intézmény is. Ezek az eszközfejlesztések a jövőben lehetővé teszik a gyorsabb és pontosabb diagnózis felállítását, csökken a leletkiadási idő.

Ezen felül 8 megyei kórházban, köztük a Tolna Vármegyei Balassa János Kórházban is korszerű, pneumatikus csőpostarendszer került kialakításra, 340 millió forintos beruházással. 

„A pszichiátriai osztályon megvalósuló infrastrukturális fejlesztések jelentősen emelték az épület adottságait, ami még magasabb színvonalú szakmai munkát eredményezhet”

– fogalmazott projektzáró beszédében Dr. Németh Csaba, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház főigazgatója, aki a csőpostarendszer kialakításáról kiemelte, az intézmény pavilon jellegű felépítése miatt hatalmas előrelépést jelent a kórház számára a projekt megvalósulása.


A korszerű kórházi mintaszállítási feltételek megteremtésével jelentős munkaidő és költség megtakarítás érhető el, hangzott el a beruházások bemutatásánál.

(forrás, fotó: tmkorhaz)