Ez derül ki a legfrissebb statisztikákból a vidéki újépítésű ingatlanok piacán. A 25 megyei jogú városban 263 projektben 6200 lakás épül, átlagosan 975 ezer forintos négyzetméteráron – közölte az Otthon Centrum.

Az emelkedés közel 20 százalékos

"Az újépítésű lakások átlagára  19 százalékkal magasabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az első negyedévhez képest már mindössze 2,9 százalékkal emelkedett az átlagos négyzetméterár – fogalmazott Soóki-Tóth Gábor, elemzési vezető. Utoljára két évvel ezelőtt fordult elő, hogy a negyedéves árváltozás ennél kisebb volumenű volt.

A legdrágább Sopron

Tartja a helyét. A négyzetméterenkénti 1,36 millió forintos átlagérték a fővárosihoz közelít. A folytatásban jön Debrecen, Veszprém és Szeged. A kínálati négyzetméterár valamennyi városban meghaladta a félmillió forintot. A legolcsóbbnak számító Békéscsabán is 605 ezer forintért kínálják az újépítésű lakások négyzetméterét, míg Hódmezővásárhelyen 700 ezer forint az átlag.

A kisebb városokban – Szekszárdon is – jelenleg megállt a lakóparkok, társasházak építése. Esztergomban, Dunaújvárosban és Salgótarjánban továbbra sincs aktív társasházi lakóprojekt.