7 hónap

Ez az időszak az, amikor többen ellátogatunk a temetőbe. Azok is hazalátogatnak, akik az év többi napján kevesebb alkalommal tudnak a rokonok, barátok földi nyughelyén gyertyát gyújtani. Azonban ne feledd, hogy ezekben a napokban is a legfontosabb a biztonság. Legyél körültekintő ahhoz, hogy a csendes találkozások alkalma ne válljon tragédiává!

Mit mutat a statisztika?

Tavaly országosan 98 alkalommal keletkezett tűz temetőkben vagy azok környékén. A legtöbbször, 66 esetben a temető növényzete és a száraz avar kapott lángra. A legtöbb esetben csak néhány négyzetméteren pusztítottak a lángok, de néhány helyen a temető melletti területre is átterjedt a tűz, és többhektáros, kiterjedt szabadtéri tűz alakult ki.

Összesen 330 ezer négyzetméternyi terület égett le.

17 alkalommal a temető területén kihelyezett szemetes gyulladt ki, 15 esetben pedig a sírhelyeken elhelyezett koszorúk égtek. Tavaly október vége és november eleje között 13 temetőben keletkezett tűz. Ugyanebben az időszakban 12 lakóépületben csaptak fel a lángok kegyeleti gyertyák és mécsesek miatt.

Szerencsére a temetők területén nem volt sok tűz

Tavaly, a teljes év leforgása alatt Tolna vármegyében 3 helyszínre vonultak a tűzoltók. Bölcskén száraz ágak égtek a temetőben, Döbröközön, az Iskola utcai temetőben egy síremléket határoló tujasor kapott lángra, míg a pusztahencsei temetőben egy tuja gyulladt meg.

Erre figyelj!

A temetői tüzek megelőzése érdekében tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz falevelektől, elszáradt koszorúktól és virágoktól! Csak hőálló mécsestartóban lévő mécsest gyújtsunk meg! A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen semmilyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni. Az égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el! A temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe ne dobjunk izzó, forró tárgyakat!

Aki a temetőben tüzet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot és értesítse a temető biztonsági személyzetét!

Sokan otthon is gyertyát gyújtanak ebben az időszakban. Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát túl közel teszik valamilyen éghető anyaghoz. Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra, a gyúlékony tárgyaktól távolabb helyezzük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát ne hagyjuk felügyelet nélkül!

Egyre többen készítenek töklámpást

Akik Halloweent ünnepelnek és töklámpást készítenek, ügyeljenek arra, hogy a lámpás ne tudjon felborulni, és ne legyen a közelében semmi, ami meg tud gyulladni. Akik kültéren helyeznek el töklámpást, abba gyertya és mécses helyett elemes LED izzót tegyenek! Ez akkor sem okoz tüzet, ha a szél száraz faleveleket fúj oda, vagy felborítja a töklámpást.

(fotó: pixabay)