Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Dombóvári Rendőrkapitányság szervezésében Csalások az online térben címmel lakossági előadást tartottak Kurdon.
A rendezvényen Gábor Zoltán r. alezredes, bűnügyi osztályvezető tájékoztatta a megjelenteket a kibertérben elkövetett bűncselekményekről. Felhívta a figyelmet a gyanús jelekre, melyekről felismerhető a bűncselekmény elkövetésének szándéka. 

Mit tehetünk, hogy elkerüljük az áldozattá válást?

A rendőrség munkatársán kívül egy internetes bűncselekmény érintettje is mesélt a saját tapasztalatairól. Azt mondta, azért, hogy mások ne járjanak úgy, mint ő.

Néhány az elhangzott tanácsok közül:

  • Soha nem hívja fel Önt egyetlen bank alkalmazottja sem azzal, hogy töltsön le egy alkalmazást a gépére, mert gyanús tranzakciókat észleltek nála! Az ilyen hívás LEGYEN MINDIG gyanús!
  • Soha ne töltsön le bizonytalan tartalmakat és alkalmazásokat az informatikai eszközeire!
  • Legyen gyanús, ha egy terméket túl olcsón kínálnak az interneten!
  • Ne adja meg banki, illetve személyes adatait internetes fórumokon!
  • Ne kattintson ismeretlenektől kapott linkekre, ahol saját és banki adatait kellene megadnia!
  • Vigyázzon azokkal, akik a közösségi médiában valós vagy álprofil mögé bújva – rendszerint magukat veterán katonának kiadva – akarnak a közelébe férkőzni!

Tolna vármegyében az elmúlt napokban is több feljelentést tettek különböző internetes bűncselekmények miatt.

A csalók módszerei nagyon változatosak, folyton újabb és újabb módon akarják a gyanútlanok adatait, majd pénzét megszerezni.

Legyünk MINDIG figyelmesek és elővigyázatosak!

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a Kiberpajzs oldalán talál.