Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Másodfokon folytatódik az Ördög ügyvédje-per

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A DK-s Czeglédy Csaba régóta húzódó ügyéről, az Ördög ügyvédje-perről talán mindenki hallott. Május 13-án a Veszprémi Járásbíróság elsőfokon pénzbírsággal sújtotta az ügyvédet.

Az ügy még 2019-ben kezdődött, idézte fe a Mandiner, amikor kiszivárogtak a Horvátországban titokban rögzített pornográf felvételek Borkai Zsoltról. Az ördög ügyvédje portál hozta nyilvánosságra a kompromitáló felvételeket.

A nyomozás során az ügyészség megállapította, a DK-s ügyvéd és társa álltak a háttérben.

Három évvel ezelőtt kilencrendbeli, különleges személyes adattal visszaélés vétségével vádolva Czeglédy Csabát és társát, a Fővárosi Főügyészség vádat emelt. A főügyészség tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel az ügyvéddel szemben pénzbüntetés kiszabását, társával szemben -tekintettel arra, hogy többszörös visszaeső- felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

A Veszprémi Járásbíróságra került a per 2022 tavaszán. Tárgyalás nem volt, bűnösnek mondták ki a vádlottakat.

Czeglédy 1 millió forintos, társa 500 ezer forintos bírságot kapott. Ezzel még korántsem ért véget az ügy, Czeglédy Csaba élt jogi lehetőségével és kérte, hogy legyen tárgyalás.

Megindult a bírósági eljárás, az ügyészség mindkét vádlottal szemben pénzbírság kiszabását indítványozta, a vádlottak felmentésüket kérték.

A mostani ítélet szerint is bűnös Czeglédy, bűnsegédként elkövetett, különleges személyes adattal való visszaélés vétségében. Mint a Mandiner megtudta, 600 ezer forintos pénzbírságot kapott, társát bizonyítottság hiányában felmentették.

Az ügyészség fellebbezett az enyhe büntetés miatt, Czeglédy pedig felmentését kéri, így az ügy másodfokon folytatódik.

Czeglédy Csaba Facebook oldalán reagált a történtekre:

Továbbra sem tudjuk, ki az ördög ügyvédje
Az viszont büszkeséggel tölt el, hogy a bíróság szerint én a segédje vagyok. Ezek szerint ha nem is az ördög ügyvédjeként, de annak segédjeként segítettem 2019 őszén az önkormányzati választások idején bedönteni a rogáni propaganda-gépezetet, ezzel segítve az ellenzéket nyerni számos városban és kerületben.
Arra is büszke vagyok, hogy ha tényleg én vagyok az ördög ügyvédjének segédje, akkor ő és csapata inkognitóját megőriztem.
Minden titkot megőrzök.
A Veszprémi Járásbíróság szerint nem bizonyított, hogy a Borkaiékról szóló videóval rendelkeztem, azokat nyilvánosságra hoztam volna, ahogyan az sem, hogy a Borkais oldalt és a külföldi oldalakat én hoztam létre és szerkesztettem.
A bűnsegédi magatartást arra alapozta a bíróság, hogy két hirdetés feladásában segítettem.
Bűncselekmény hiánya miatt fellebbezést jelentettünk be a teljes felmentésemért.
Folytatás jövőre a Veszprémi Törvényszéken.