Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Ha egy édesanya elveszíti gyermekét, akkor legtöbbször a fájdalom és a bénult csönd marad utána. Vagy ritkább esetben a veszteség által nyert tapasztalatok révén találnak az ittmaradottak új célt és értelmet életüknek.

Lovass Adéllal is ez történt. Ő írni kezdett, kiállni a nyilvánosság elé, hogy segíteni tudjon az összefüggések megértése által, elmesélve a fia tragikus halálához vezető útról. Verseskötetének témáiról tart művészetterápiás beszélgetést egy mentálhigiénés szakember, Fehérvári Krisztina coach-tréner társaságában. Országos program veszi kezdetét, melynek neve is önmagában foglalja a célt: Léleksimítók, azaz a lélek gubancainak kisimítására vállalkoztak ők ketten. A programsorozat legelső helyszíne Balatonkenese lesz. Itt, a művelődési házban április 14-én, pénteken 16:30-tól tartják meg azt az interaktív előadást, mely a halál és a gyász témakörét célozza meg. De lesz később a családon belüli és kívüli erőszakról problémájáról és a válásról is beszélgetés, s terveik között szerepel a függőségek, a nemi identitás és másság kérdéskörének körbejárása, valamint tipikus nőket érintő témák, az anyaság kérdése, az abortusz, vagy a klimax okozta gondok megvitatása is. Az érdeklődők keressék a Léleksimítók facebookoldalt, ahol a részletes programtervek és dátumok találhatók, valamint a leleksimitok@gmail.com e-mail címen is feltehetik kérdéseiket, regisztrálhatnak az eseményekre. 

 

Fehérvári Krisztina mentálhigiénés szakember támogatja Lovass Adélt (alkotói név) munkájában. (A Lovass Adél álnév onnan ered, hogy sokáig titokban írt, még a családja sem tudott róla, nem mert a szabadszájú, naturalista, tabukat döntögető verseivel kiállni a külvilág elé.) Ketten egy újfajta módszer kidolgozásával szeretnének segíteni a lelki nehézségekkel küszködő embereknek, megoldást találni problémás élethelyzetükre, enyhíteni a traumák, veszteségek miatti fájdalmaikat. 

A következő témákkal lépnek ki a nagyközönség elé:
-gyász, halál témaköre, 
-családon belüli/kívüli erőszak, 
-függőségek, 
-szexuális problémák, 
-másság kérdésköre, 
-női nehézségek (abortusz, klimax, stb…)
-szexuális problémák (pl.: önkielégítés)

E témákat első verseskötete műveire építették, mely kötetet nem sokkal 20 éves fia tragikus halála után adott ki, kinek halála ébresztette rá arra, mennyire fontos lenne beszélni ezekről, az egykor őket is érintő problémákról. Még időben. Amíg még megmenthető valakinek az élete. 

Az alább olvasható helyszíneken tartják ezeket a könyvbemutató jellegű programokat. De ezen túl elvonulásokat, tábori együttléteket is szerveznek, melyeken az adott témát még mélyebben körbejárva tudnak személyiségfejlesztő és önismereti munkát folytatni. A táborok, elvonulások egyik helyszíne Bükkszentkereszt, másik pedig a Balaton-part. 

Dátumok, helyszínek:

2023. április 14. Balatonkenesei Műv. Ház – csoportos beszélgetés gyász témakörében,
2023. április 20. Budapest, Önfejlesztők Háza – csoportos beszélgetés gyász témakörében, 
2023. április 25. Miskolc, Tudomány és Technika Háza – csoportos beszélgetés gyász témakörében, 
2023. május 5-6-7. Siófok – elvonulás a gyász témakörében,
2023. június 2-3-4. Bükkszentkereszt – elvonulás a gyász témakörében,
2023. június 5. Miskolc, Tudomány és Technika Háza – csoportos beszélgetés a családi harmónia/válás témakörében,
2023. június 15. Budapest, önfejlesztők Háza – csoportos beszélgetés a családi harmónia/válás témakörében
2023. június 16. Balatonkenesei Műv. Ház – csoportos beszélgetés a családi harmónia/válás témakörében
2023. június 18-22-ig Bükkszentkereszti tábor – művészetterápiás önismereti, személyiségfejlesztő programok

 

(x)