A Tolna Vármegyei Főügyészség indítványára a Szekszárdi Járásbíróság nyomozási bírája ma délután egy hónapra elrendelte annak a 49 éves férfinek a letartóztatását, aki a megalapozott gyanú szerint 2024. március 26-án reggel megölte 51 éves volt élettársát.

Évtizedekig éltek együtt 

Az eddigi adatok szerint a gyanúsított és a sértett 23 évig éltek élettársi kapcsolatban, viszonyuk azonban ezalatt megromlott. A gyanúsított korábban is az élettársa sérelmére követett el erőszakos bűncselekményeket, többek között kapcsolati erőszakot, zaklatást és személyi szabadág megsértését. Ezek miatt őt 2021. évben 4 év fegyházbüntetésre ítélték, amely büntetéséből idén február 17-én szabadult.  

Katonai taktikai tőrkéssel oltotta ki a nő életét

2024. március 26-án reggel negyed 8 körül a gyanúsított abba a házba ment, ahol a sértett és egyik közös felnőtt gyermekük tartózkodott.

Az előszobában megtámadta a sértettet, és a magával vitt 29 cm hosszúságú speciális katonai taktikai tőrkéssel legalább 14 alkalommal megszúrta volt élettársát.

A szúrások a sértettet főként a mellkasán, nyakán, fején érték, illetve több csontja is eltört – fogalmaz a Tolna Vármegyei Főügyészség.A sértett sikítását hallva az emeletről lefutott a gyanúsított és a sértett közös fia, aki édesanyja védelmére kelve megpróbálta megfékezni a gyanúsítottat. Emiatt a sértett ki tudott menekülni a házból az udvarra, a sérülései azonban olyan súlyosak voltak, hogy az udvaron összeesett és életét vesztette.

A nyomozó hatóság a férfit a helyszínen elfogta és őrizetbe vette.

(Dr. Kiss Yvette, Tolna Vármegyei Főügyészség)

Az emberölés bűntettének alapesetét a törvény 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. A nyomozó hatóság és az ügyészség azonban vizsgálja azt is, hogy esetleg súlyosabb minősítés megállapítható-e.

A bűncselekmény jellegére, a nyomozás érdekeire, a gyanúsított és az eljárásban érintett többi személy viszonyára is figyelemmel a főügyészség indítványt tett a gyanúsított letartóztatására, mivel álláspontja szerint a legsúlyosabb kényszerintézkedésnek mind az általános, mind a különös feltételei is fennállnak. 

(Dr. Kovács Ildikó, Szekszárdi Járásbíróság)

A járásbíróság nyomozási bírája az ügyészi indítványnak helyt adva egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását.