Április a természet újjáéledéséről kapta a nevét a rómaiaktól. A természet is a zöld mellett ezer színben hajtja ki szirmait, a Wosinsky Mór Múzeum is ehhez a színes palettához igyekszik közelíteni.

Április 8-a a Roma Kultúra Napja, az első roma világkongresszus napja volt ez 1971-ben. A szekszárdi múzeum számára fontos, hogy a többi népcsoporthoz, nemzetiséghez hasonlóan a cigányság kultúrájának értékeit is megmutassa, ezen a napon roma gyerekeket fogadunk játékos előadásra, kézműveskedésre délután a gyermekfoglalkoztatóba.

Szintén április 8-án, 16 órai kezdettel kerül sor a 33 éve elhunyt Csengey Dénes tiszteletére rendezett ünnepségre a főépület könyvtártermébe, ahol Baky Péter festőművész a múzeumnak ajándékozza az író portréját. Az átadót a Gacsályi József által, Csengey Dénes soraiból összeállított felolvasás színesíti Rubányi Anita és Orbán György előadóművészek közreműködésével.

A Történelmi filmklub két filmmel folytatódik ebben a hónapban. Április 9-én egy indiai matematikus életét feldolgozó alkotással várják az érdeklődőket „Egy férfi, aki ismerte a végtelent” címmel, majd e hó 23-án a „Kódjátszma” kerül vetítésre, ami az Enigma, a náci birodalom rejtjelező gépének bravúros feltörését meséli el. A filmek 14 órától kezdődnek a könyvtárteremben.

Április 10-én 17 órától az Újra Dolgozom Tolnában Egyesület szervezésében Weisz Péter sorozatának következő állomására kerül sor. Az Újjáépítés címet viselő előadás Tolna vármegye török kor utáni rendeződését és feléledését mutatja be a könyvtárteremben.

A programra előzetes regisztráció szükséges a 20/294-2670 telefonszámon.

Ha érdekel a numizmatika!

Április 12-én a Magyar Numizmatikai Társulat érembemutatójára kerül sor a Wosinsky Mór Múzeum könyvtártermében. A program 11 órakor kezdődik és minden érdeklődő számára nyitott.

Április 15-én, hétfőn a múzeum a nagyközönség számára ugyan zárva tart, de a főépületben olyan programmal várjuk az előre bejelentkezett csoportokat, ahol a tárgyakat, a műemlékeket, leleteket a maga valójában is meg lehet csodálni: megfogni, megszagolni, kézbe venni. Az iskolai osztályoknak szánt program célja, hogy a gyerekeknek a múzeumi élet legizgalmasabb részébe nyerjenek bepillantást.

Április 22-én egy olyan könyvbemutatóra kerül sor, aminek története Szekszárdon játszódik. Patkó Ágnes: Halálos rozé – Szekszárdi vörös című regény bemutatója 14 órától kezdődik a könyvtárteremben. A programot a Szekszárdi Múzeumbarát Egyesület szervezte.

Április 24-én folytatódik a Múzeumi Esték sorozat is, 15 órától Mesés Péter tart a Gonosz banalitása címmel előadást a könyvtárteremben, melynek témája az Eichmann-per lesz.

Április 27-én, szombaton 14 órától svárják az érdeklődőket az Őcsényi Tájházban, Őcsényben, a Bocskai utca 8-ban. Csapai János néprajzos muzeológus mutatja be a tájház berendezését, tárgyait és emlékeit, majd a vállalkozó kedvű látogatók felmehetnek az őcsényi templomtoronyba is. A program ingyenes, regisztráció nem szükséges.

Április 30-án, a Magyar Film Napján 14 órától magyar filmek vetítésével várják a látogatóinkat. A program még egyeztetés alatt áll.