A Paksi Rendőrkapitányság munkatársai a Mátrix Projekt keretében további gyanúsítottakat hallgattak ki egy korábban indult, online térben elkövetett csalássorozat miatt.

Ez év tavaszán kereste meg a paksi rendőröket egy bajba jutott férfi, akinek bankszámlájáról nem sokkal azelőtt közel 3 millió forintot emeltek le ismeretlenek.

A sértett felesége korábban az online térben kínált eladásra egy terméket, melyre egy vevő jelentkezett is. A csaló azt ajánlotta fel az eladónak, hogy egy futárszolgálat munkatársát küldi el a csomagért, ezért egy linket küldött, melyen a személyes adatokat kellett kitölteni. A gyanútlan sértett megadta az adatait, ezzel hozzáférést biztosított a csalónak a saját bankszámlájukhoz, akinek így lehetősége nyílott megcsapolni a család számláját.  

A paksi nyomozók azonnal elkezdték visszakövetni a szálakat, kiderítették, hogy a bűnözők az ország számos pontján követtek el hasonló módszerrel csalásokat.

Az általuk okozott kár a több 10 millió forintot is meghaladja.

A rendőrök ezidáig 14 gyanúsítottat hallgattak ki. Közülük egy 24 éves férfi letartóztatásban várja az ügy folytatását. A nyomozók tovább vizsgálják, hogy a csalássorozattal mások is összefüggésbe hozhatók-e.

Kérjük, hogy bankkártya- és webbanki felülethez kötődő adatait semmilyen körülmények között ne adja ki idegeneknek! A kártya hátoldalán található CVC-kód megadását a hivatalos ügyintézés során sem kérhetik, ugyanakkor ennek ismeretében illetéktelenek online tranzakciókat tudnak végrehajtani a bankkártya fizikai jelenléte nélkül is.

Idegenek által küldött linkre kattintva soha ne kezdeményezzen pénzügyi műveleteket!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzésével kapcsolatban hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.