7 hónap

A közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából sokan indulnak útnak, hogy a temetőben virággal, koszorúval, mécses gyújtásával emlékezzenek elhunyt szeretteikre. A Tolna vármegyei rendőrök vigyáznak a megemlékezők biztonságára és segítik a temető környékén közlekedőket.

Ebben az időszakban felerősödik a forgalom az utakon, a tömegközlekedési eszközökön a szokásosnál többen utaznak, gyakorlatilag az egész ország útra kel.

Vannak, akik a közeli temetőbe gyalogolnak, kerékpároznak ki, legtöbben viszont autóba ülnek és az ország távolabbi részeibe is elutaznak, hogy leróják kegyeletüket.

Kérjük, hogy minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegyék figyelembe.

A gyalogosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Az előttünk álló időszakban főként a temetők környezetében megnő a gyalogosok száma. Kérjük a járművezetőket, hogy fokozott körültekintéssel közelítsék meg a zebrákat, buszmegállókat is!

A rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a megemlékezés nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények megelőzésére.

Amíg Önök emlékeznek, a bűnözők ellophatják a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskákat, a lezáratlan kerékpárokat, a temető előtt parkoló autókban látható helyen hagyott tárgyaikat, a nyitva felejtett, vagy nem megfelelően védett otthonaikból pedig az értékeiket.

Az áldozattá válás megelőzése érdekében kérjük fokozottan figyeljenek értékeikre, fogadják meg a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

Otthonukat elhagyva körültekintően zárják be az ablakokat, ajtókat!

A temetők környékén ebben az időszakban megnövekedett gyalogos- és járműforgalomra, a tömegközlekedési eszközökön pedig zsúfoltságra lehet számítani. Fokozottan figyeljenek értékeire, azokat tartsák táskájuk, kabátjuk belső zsebében! A táskájukat mindig tartsák testközelben, szem előtt! Ne viseljék feltűnően ékszereiket!

Idős rokonaikat, szomszédjaikat kísérjék el a temetőbe, így jobban tudnak vigyázni egymás biztonságára, értékeikre és egymásra is!

A temetőbe látogatás alkalmával ne vigyenek magukkal nagyobb összegű készpénzt, jelentős értéket! Irataikat és lakáskulcsaikat soha ne tartsák egy helyen, ne tartsák a bankkártyájuk mellett annak PIN kódját!

Ha kerékpárral, vagy gépjárművel érkeznek, lehetőség szerint a kijelölt, őrzött és kivilágított parkolót vegyék igénybe! A járművet gondosan zárják le, illetve be, és ne hagyjanak az utastérben látható helyen értéket!

A temetőben értékeiket még rövid időre se hagyják őrizetlenül!

Amennyiben valaki mégis bűncselekmény áldozatává válik, vagy közlekedési baleset éri, hívja a 112-es segélyhívót!