Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Ma van halottak napja

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ezekben a napokban sokan látogatnak ki szeretteik sírjához. A legtöbb temetőben hosszabb nyitvatartással várják az emlékezőket, a sírkertek környékén pedig rendőrök és polgárőrök is szolgálatot teljesítenek.

A megemlékezés a halottakról, elhunyt szeretteinkről, a közbenjárás értük a purgatórium (tisztítóhely) katolikus hittételén alapul. Eszerint azoknak, akik Isten kegyelmében hunytak el, de lelkükön még törlesztendő bűn- és büntetésteher van, Isten színe előtt meg kell tisztulniuk. Lelkileg nagy vigasztalás a hátramaradott híveknek, hogy imával, vezekléssel, szentmisével tehetnek valamit meghalt szeretteikért.

E napon gyertyákat, mécseseket gyújtanak az elhunyt szerettek emlékére.

Mióta is ünnepeljük?

A november 2-i halottak napja jóval későbbi eredetű: Clunyi Szent Odilo apát 998-ban vezette be emléknapként az apátság alá tartozó bencésházakban. Hamarosan a renden kívül is megülték, és a 14. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette.

Más országokban hogyan ünnepelnek ilyenkor?

A halottak napját szerte a világon megtartják különböző hitű és kulturális hátterű emberek. A hagyományok egy része mindenhol ugyanaz, mindegy, milyen nyelvről vagy országról van szó. Vannak azonban egyedi hagyományok is, amelyek máshol nem lelhetők fel. Nézzünk pár példát:

Guatemalában az emberek sárkányt eregetnek a Barriletes Gigantes fesztiválon, amely az óriássárkányok fesztiválja. Ezeknek a sárkányoknak az elkészítése akár hónapokba is beletelhet, a szélességük elérheti a 20 métert. A farkára erősített cetlivel üzenetet küldhetsz az ősödnek, amelyet ő majd elolvas a mennyben.

Mexikóban sokan személyes oltárokat készítenek az őseiknek, és fényképekkel, virággal, koponyaalakú édességgel és gyertyákkal díszítik ezeket. A Disney készített egy nagyszerű filmet a Día de los Muertosról, de az ünnep a valóságban még a filmnél is jobb!

A Fülöp-szigeteken az emberek elhunyt szeretteik kedvenc ételeivel látják vendégül a barátaikat és a rokonaikat. Sokan ellátogatnak az őseik sírhelyeihez, gyertyát gyújtanak és akár ott is töltik az éjszakát.

A történelmi Magyarország bizonyos tájain a mindenszentek és a halottak napja közötti éjszakán világosságot hagytak a házban, valamint akár ételt is kitettek elhunyt szeretteiknek.

Lengyelországban sokaknál elvárás, hogy hazamenjenek mindenszentekre, akárcsak húsvétra és karácsonyra. A családok ellátogatnak a temetőbe, ahol az őseik nyugszanak, és gyertyák tömkelegével szinte fényárba borítják az éjszakát.

Peruban az emberek egy barátjukat vagy rokonukat kínálják meg egy vekni t’anta wawa kenyérrel. A t’anta wawa babaformájúra sütött édes kenyér, avagy kalács.