Madonna betiltott klipjét kiadták! +18!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Madonna kiadta az American Life című dal eredeti klipjét – annak ellenére, hogy 20 évvel ezelőtt leselejtezte azt a hátborzongató tartalma miatt.

Az ötperces videó látszólag normálisan indult, modellek sétáltak végig egy kifutón katonai jelmezben, miközben Madonna a reflektorfényben töltött életről énekelt. A modellekhez azonban ezután háborús áldozatok csatlakoztak, akiket verni kezdtek, miközben vér fröcsögött a kifutóra.

A sznobnak tűnő divatrajongókból álló közönség röhögött, ahogy az erőszak folytatódott – még akkor is, amikor a véres testeket végtagok nélkül vonszolták végig a színpadon. Ezután a képernyőn valódi háborús áldozatok képei kezdtek el villogni, miután Madonna a színfalak mögül egy autóval berobbant a színpadra, a klip végén pedig egy gránáttal végzett a tömeggel.

A durva videó az akkoriban zajló iraki amerikai inváziót volt hivatott kommentálni, a háború brutalitása miatt. Végül még a megjelenése előtt kritikák érték, ezért a kiadója úgy döntött, hogy az American Life egy erősen cenzúrázott változatát engedi csak megjelenni. 

Akkoriban Madonna kifejtette, hogy az eredeti változatot "a háború kitörése előtt forgatták", és úgy gondolta, hogy "nem lenne helyénvaló a sugárzása" – annak ellenére, hogy külföldön adásba került.

"A világ ingatag állapota miatt, valamint a fegyveres erők iránti érzékenységből és tiszteletből, akiket támogatok és akikért imádkozom, nem akarom megkockáztatni, hogy bárkit is megbántsak, aki esetleg félreértelmezné a videó jelentését."

 – mondta korábban.