Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A magyarországi házasságkötések, mátkaságok és szerelmek történetéből és emlékeiből nyílik kiállítás Magyar Menyasszony címmel. A tárlat december 14-én nyit a Magyar Nemzeti Múzeumban, így a decemberi pihenősebb időszakban is meglátogathatjuk.

A 220 éves fennállását tavaly ünneplő Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítása Simonovics Ildikó divattörténész, kurátor ötlete nyomán valósul meg az intézmény saját, valamint a magyar partnerintézmények gyűjteményeire alapozva. A magyarországi házasságkötések történetéből és emlékeiből építkező kiállítás a menyasszonyokra fókuszál.

Az elmúlt 500 év házassági történetein vezeti keresztül a látogatót a 16. századtól kezdve, középpontba állítva a nők társadalmi szerepének alakulását. Több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg a kiállításon, féltve őrzött ruháikkal, kellékeikkel, szerelmes leveleikkel együtt, amelyek mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

Romantikus lelkületűeknek, az esküvői témáért rajongóknak, leendő menyasszonyoknak, a gyönyörű fehér ruhákért rajongóknak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes lehet az átfogó anyag, amely épp úgy bemutatja a divattörténetet, mint ahogy a társadalmi berendezkedések változását, az elmúlt félezer év hagyományait, felívelő időszakait és borús századait, éráit is.

A kiállítás december 14-től látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum József nádor-termeiben.