Tudtad, hogy növekvő tendenciát mutat a tűzesetekkel kapcsolatos balesetek száma? Legtöbbször ráadásul emberi figyelmetlenség az oka a tűz kialakulásának. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az országos kéményseprőipari szerv Tolna Megyei Ellátási Csoportja éppen emiatt tartott sajtótájékoztatót ma délután.

Összefogásra van szükség

Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy közös összefogásra van szükség annak érdekében, hogy az idei fűtésszezont a lakosság felkészülten várhassa az energia-veszélyhelyzetet is figyelembe véve.

Érdemes beszerezni riasztókészülékeket

A tájékoztatót Bán Attila tűzoltó ezredes, az Igazgatóság megyei tűzoltósági főfelügyelője folytatta, aki ismertette az idei évre vonatkozó tűzesetekkel kapcsolatos statisztikákat, valamint az elmúlt időszak tendenciáit mutatta be diagramok segítségével, amelyek főleg az otthon jellegű létesítményekben (lakásainkban), valamint a kéménytüzek keletkezésével összefüggő tűzeseteket dolgozta fel. Az előadás során Bán Attila tűzoltó ezredes külön fejezetet szánt a sokak által láthatatlan gyilkosként emlegetett szén-monoxid-mérgezésekkel kapcsolatos eseteknek, amelyek kiváltó okai között a nem megfelelő levegő-utánpótlást, valamint a tüzelő berendezések helytelen használatát hangsúlyozta. Kiemelte, hogy az ezekkel kapcsolatos káresetek is megelőzhetők, ha otthonunkba beszerzünk egy megfelelő szén-monoxid-érzékelőt, amely nagyban hozzájárul a család biztonságához.

A katasztrófavédelem mindenben a lakosság rendelkezésére áll, de a legfontosabb az, hogy még a fűtési szezon előtt nézesse át mindenki a fűtési berendezését egy szakemberrel. A kéményseprők az ellenőrzést térítésmentesen végzik el.