Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Marad a malacpersely? Egy újabb adó kúszott be a küszöb alatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy minap megjelent kormányrendelet értelmében a természetes személyek kamatjövedelmét 13 százalékos szociális hozzájárulási adó is terheli július 1-jétől, ami azt jelenti, hogy a személyi jövedelemadóval együtt már 28 százalék adófizetési kötelezettség terheli a többi közt a betéti kamatokat.

A jogszabály nevesíti is a „természetes személyeket”, vagyis a szociális hozzájárulási adó a lakossági kamatjövedelmeket fogja terhelni a jövőben. A Bankmonitor cikke arra is felhívja a figyelmet, hogy ingatlanalapokon elért nyereség után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni.

Az új adó mértékét a személyi jövedelemadó alapjaként figyelembe vett összeg alapján állapítják meg. Ez arra enged következtetni, hogy az eddig SZJA-mentes befektetéseknél az új adót nem kell megfizetni. Vagyis az állampapírok és a biztosítások egy része is mentesülhet az új közteher alól.

Hogy mit is jelent ez a gyakorlatban, a szakértők egy példa segítségével szemléltetik. Ha lekötünk egy évre 1 millió forintot 9 százalékos kamat mellett, akkor az éves kamatunk 90 ezer forint lenne. Eddig ezt a nyereséget 15% személyi jövedelemadó terhelte, vagyis 13.500 forinttal csökkent a tényleges bevételünk. Július elsejétől további 11.700 forinttal lehet kevesebb a profitunk, azaz a 90 ezer forint helyett 64.800 forint nyereségünk lenne a lekötés végén.

A módosítás 2023. július 1-én lép hatályba, a különböző kamatjövedelmek esetében azonban a szabály más és más lehet. A Bankmonitor elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy a változás előtti kamatokra, befektetésekre nem, vagy csak korlátozottan lesz érvényes az új adó. Ezért érdemes lehet még most átgondolni, hogy jelenleg milyen betéti ajánlatok, értékpapírok érhetők el. 

Forrás: Bankmonitor
Illusztráció: Pixabay