De lebukott! A fiatal férfi, több ember személyes adatait felhasználva vényre kapható gyógyszereket íratott fel magának és váltott ki saját használatra. A Dombóvári Rendőrkapitányságon tett feljelentést ismeretlen tettes ellen 2022. december 7-én egy helyi férfi. 

"Tudomására jutott, hogy néhány nappal korábban egy ismeretlen személy a nevében felhívta a háziorvosát azzal, hogy gerincfájdalmai vannak, és emiatt szeretne egy konkrét hatóanyag-tartalmú gyógyszert felíratni. Azzal indokolta kérését, hogy vidéken tartózkodik, de ott nem tud orvoshoz menni."

A sértett az egyik családtagjától szerzett tudomást a csalásról, az édesanyja ugyanis az érintett orvoshoz jár, és a doktornő tőle érdeklődött a sértett hogyléte felől, neki is elmondva a telefonon kért gyógyszer esetét.

Megkezdték az adatgyűjtést

Bizonyítékok alapján   február 13-án azonosították a visszaéléssel gyanúsítható ismeretlen férfit Dalmandon, amikor egy patikából távozott. Elszámoltatása és gyanúsítotti kihallgatása során együttműködő volt, beismerte tettét. 

"Évekkel ezelőtt gerincsérvvel kezelték, meg is műtötték, majd hosszú ideig gyógyszeres kezelés alatt állt, ami miatt függővé vált. Idő közben új körzetbe jelentkezett át, de ott már nem kapott receptet, így csak mások adatait felhasználva tudta beszerezni a gyógyszerét."

Hat személy adatait szerezte meg, többnyire közösségi oldalakról. Elsősorban kisebb településen lakókat választott ki, ahol csak egy-egy háziorvos van. Ezután a sértettek háziorvosait az ő nevükben felhívta azzal a mesével, hogy elhagyta a TAJ kártyáját, így a háziorvos megadta neki az érintett személyek TAJ számait is, amikkel igazolva a TB jogosultságát, gyógyszert íratott fel magának. A jogosulatlanul megszerzett adatokra kiíratott recepteket aztán más-más patikákban váltotta ki.
Az eljárást személyes adattal visszaélés vétsége miatt a Dombóvári Kapitányság folytatja le.