Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Várhatóan felértékelődik a lakáspiacon a Babaváró hitel szerepe a kedvező feltételek miatt a money.hu összeállítása szerint. Az ingatlan.com csoporthoz tartozó hitelösszehasonlító oldal elemzése szerint, a tavaly év végén életbe lépett jogszabály szerint 2024-ig elérhető ez a kedvezményes, lakásvásárlás esetén önrészként is felhasználható konstrukció. 

A lakásárak drágulásának üteme tavaly megtorpant a kereslet csökkenése miatt,
a kínálat ugyanakkor bővül.

Egy 50 négyzetméteres budapesti lakás ára a cég adatai szerint január első hetében 44,7 millió forint volt. A 10 millió forintos Babaváró ennek majdnem a 23 százalékára elég, vagyis az önrészt fedezi a támogatás. A vármegyeszékhelyeken kedvezőbbek a számok. Győrben például a 38 millió feletti kínálati ár több mint 26 százalékát fedezi a Babaváró, míg Debrecenben, Veszprémben, Székesfehérváron és Szegeden a 31,3-36,6 milliós árat tekintve 27-32 százalékos az eredmény.

Szekszárdon még jobb a mutató

Az alacsonyabb, 12,8-22,9 milliós lakásárakkal rendelkező régiókban, például Szolnokon, Szekszárdon, Békéscsabán, Miskolcon és Salgótarjánban egy 50 négyzetméteres lakásnak a 43-78 százalékát is ki lehet fizetni a Babaváró összegéből.