Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Meg sem állnak a tűzoltók, annyi a riasztás a vihar miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sok munkát ad a viharos erejű szél a tűzoltóknak. A Dunántúlon és a fővárosban jellemzően kidőlt fákhoz és leszakadt vezetékekhez riasztják az egységeket. 

Gyökerestől csavart ki a földből egy 15 méteres fenyőt a viharos szél Kaposváron. A fa egy középiskola tetejére dőlt; a tűzoltók azon dolgoznak, hogy lefűrészeljék az ágakat és eltávolítsák a fát az épületről, hogy ne legyen nagyobb kár a tetőszerkezetben. Az orkánerejű szél miatt Kaposváron és Somogyban már több mint 30 riasztást kapott a katasztrófavédelem.

A Magyar Közút is a fakidőlések veszélyére figyelmezteti az autósokat. Jelenleg a 61-es főúton, Szabadi közelében egy kidőlt telefonpózna, a 83-ason Bakonyjákó és Tapolcafő között fakidőlés miatt korlátozzák a forgalmat. Szintén kidőlt fa rongálta meg az elektromos vezetéket az M1-es autópályán a lébényi szakaszon, a Hanság pihenőt lezárták.

A vasúti közlekedésben is több vonalon van fennakadás; megnőtt a menetidő a Dombóvár-Gyékényes és a Győr-Veszprém vonalon; Dombóvár és Kaposvár, illetve Veszprém és Zirc között pótlóbuszok közlekednek. Ugyancsak vonatpótló buszok szállítják az utasokat Tatabánya és Oroszlány között feszültségkimaradás miatt.