Eddig nem fogtuk fel, hogy az algák mennyire értékesek, ám a legutóbbi kutatások szerint ezek a növények a klímaválság kezelésének megoldásai.

Nemzetközi kutatócsoport dolgozott a kérdésen

A víz alatti erdőkről sok mindent tudunk, de vannak olyan területek, amelyek még felfedezésre várnak. Ez azért van, mert korábban nehéz volt őket tanulmányozni az óceán mélységéből adódó technikai problémák miatt. Egy szeptemberben elvégzett kutatás kimutatta, hogy a hínárerdők sokkal elterjedtebbek, mint azt elsőre gondolnánk.

Nagy területet borítanak be

A kutatócsoportot nyolc ország szakemberei alkották, akik megállapították, hogy a víz alatti erdők 6-7,2 millió négyzetkilométernyi területet foglalnak el. Méretét tekintve ez az Amazonas esőerdőihez hasonlítható, Indiánál pedig kétszer nagyobb. A hínárerdők létfontosságúak lehetnek az éghajlati válság kezelésében, mivel elnyelik a szén-dioxidot a tengervízből és a légkörből. A tanulmány szerint az óceáni erdők annyi szén-dioxidot tárolhatnak, mint az amazóniai esőerdők.

Fontos, hogy a hínár szénmegkötő képességéről nagyon keveset tudni egyelőre. Még tudományos vita folyik arról, hogy mennyire hatékonyan tárolják az elemet.