Amikor a kezembe vettem Marie Benedict és Victoria Christopher Murray közös könyvét, a Belle, a könyvtár királynőjét, egy könnyed olvasmányra számítottam. Tévedtem.

A történetről

A történet kezdetekor csak nagyon kevesen tudják, hogy főhősnőnket születésekor Belle Marion Greener néven anyakönyvezték. Anyja egy Washington DC-ben élő gazdag fekete családból származik, édesapja a Harvard Egyetemen végzett. Ő volt az első afroamerikai férfi, aki beülhetett az iskolapadba és diplomát szerezhetett. Miután a család New Yorkba költözik, Belle édesanyja úgy dönt, hogy világosbarna bőrszínükkel "ellavírozhatnak" a fehérek között, ezért úgy kezdi nevelni öt gyermekét, mintha fehér bőrűek lennének. Belle apja, aki lelkes aktivista és egész életében küzdött a faji egyenlőségekért és a feketék jogaikért, teljesen felháborodik ezen és elhagyja a családot. Ekkor változtatják meg mindannyian családnevüket és így születik meg Belle da Costa Greene alakja, aki portugál felmenőkkel bír. 1906-ot írunk, amikor J. P. Morgan, a befolyásos amerikai bankár és iparmágnás alkalmazza Belle-t, az akkori Princeton Egyetem fiatal és ambíciózus könyvtárosát, hogy a Pierpont Morgan Könyvtárában található kéziratokból, ritka könyvekből és műalkotásokból egy világszínvonalú gyűjteményt alakítson ki. Belle szenvedélyesen rajong a régi kéziratokért és ősnyomtatványokért, így eltökélt szándéka, hogy megszerezze azokat a darabokat, amelyek páratlanná tehetik a férfi könyvtárát. Nagyon keményen dolgozik, és főnöke is hamar észreveszi, milyen kincset talált. Intellektusa, szellemessége és tetszetős modora nélkülözhetetlenné teszi munkaadója számára, s hamar bizalmasává válik. A lány munkájában egyre magabiztosabb lesz és ügyes tárgyalópartnernek bizonyul. Ennek és talpraesettségének köszönhetően hihetetlenül értékes relikviákat sikerül megszereznie. Karrierje szépen ível felfelé, szakmai körökben a férfiak is elismerik tudását, csupán egy valami árnyékolja be a mindennapjait, mégpedig származása, melyet titkolnia kell.

Remek vitaindító

Azt hiszem, ez a könyv tökéletes lehet a könyvklubok számára, hiszen olyan témákat boncolgat, mely remek vitaalapul szolgál. Képzeljük csak el, mit érezhetett Belle, hogy egész életében hazudnia kellett a származásáról? Fantasztikus dolgokat ért el, sokak példaképévé vált és keményen megszerzett pozíciója a családja megélhetését is biztosította. De kétségtelen, hogy abban az időben színes bőrű nőként még bolti eladóként sem dolgozhatott volna, nemhogy egy magánkönyvtár könyvtárosaként.

Belle, a könyvtár királynője egy lenyűgöző történet egy olyan nőről, aki mindent megtesz azért, hogy ne csak a férfiak, hanem a fehérek világában is sikeres legyen.

Fejezetről fejezetre elevenedik meg előttünk a 20. század eleji New York és láthatunk bele abba is, mennyire mély volt az afroamerikaiakkal szembeni előítélet. Sajnálatos, hogy bár Belle da Costa Greene élete sokak számára inspiráló lehet, soha nem tudta felfedni valódi kilétét a Pierpont Morgan Könyvtárban eltöltött negyvenhárom éves pályafutása során.

Kinek ajánlom?

Mindazoknak ajánlom, akik szeretnének bepillantást nyerni egy olyan hölgy életébe, aki képes volt felvenni a versenyt kora legádázabb üzletembereivel is.