Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ezt közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

"A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint biztosítani tudjuk a szükséges mértékű vízeresztést ahhoz, hogy a Sió-csatorna hajózhatóvá váljon, és az új hajók eljuthassanak a rendeltetési helyükre, a Balatonra. Erre a Magyar Turisztikai Ügynökségtől kapott megbízást az OVF "

– mondta Siklós Gabriella.

A közelmúltban bejárást is tartottak az érintett szervezetek képviselőivel. Nagyon fontos az aktuális állapot ismerete, hiszen az elvégzett mederrendezési munkák óta megváltozott a környezet.

A hajózási akadályok eltávolításán még dolgoznak

Június 13-án megkezdték az óvatos vízeresztést a Balatonból a Sió-zsilipen keresztül, mivel a tó vízállása elérte, sőt valamivel meg is haladta a szabályozási szintet.

"A vízeresztés mértéke percenként egy köbméter, és ekörül marad a héten, a továbbiakról még nincsenek információk."

 
Hajók – köztük a Balatoni Hajózási Zrt. 5,7 milliárd forintból elkészült két új kompja és két új katamaránja – várakoznak régóta kellő vízeresztésre, hogy eljussanak a Balatonra a Sión keresztül.

Az alacsony vízállás két éve nem tette lehetővé a zsilipnyitást.

A Sió-csatorna a Balaton vízszintszabályozását biztosítja, összeköttetést teremt a Balaton és a Duna között. A siófoki kikötőtől indul és mintegy 120 kilométer után jut el a Dunához Szekszárdtól északra, a Gemenci erdőnél.

(fotó: illusztráció)