Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatjuk a lecsó eltevés receptjét télire. A nyár egyik legkedveltebb fogása a lecsó. A kertben szedett érett paprika, paradicsom és hagyma felhasználásával az igazán finom.  

A legtöbb befőtthez hasonlóan a lecsó is eltehető télire 

A lecsó tulajdonképpen egy magyaros zöldségragu. Az étel eredetét az 1900-as évek elejére vezethetjük vissza, amikor is a lecsó a magyar gasztronómia egyik alappillérévé vált. 

„A lecsó nemzetközi szintű elterjedését a konzervipar fellendülésének tulajdoníthatjuk, melynek köszönhetően olyan romlandó árucikkek, mint a lecsó alapanyagai, vagy maga a kész lecsó is képesek lettek túlélni a szállítást és az időt, így a lecsó télire is eltehető, bármikor felhasználható konyhai alapanyaggá vált”

idézi a történetét pénzcentrum.

Az alap lecsó: egy rész paradicsom, két rész tv paprika, egy fél rész vöröshagyma. Persze ahány ház, annyi szokás. Van aki az arányokat eltolja, van, aki szerint fokhagymával, csípős paprikával a legjobb. Sőt! Darálthús, tojás, kolbász is teheti még ízletesebbé.

Lecsó télire, hozzávalók

  • 1 kg vöröshagyma
  • 2 kg paradicsom
  • 4 kg tv paprika
  • 2 fej fokhagyma ízlés szerint
  • só, bors ízlés szerint
  • olaj vagy zsír

Elkészítése

Tisztítás után kockázzuk fel az alapanyagokat. Egy kevés zsíron vagy olajon sóval dinszteljük meg a hagymát, majd, ha kezd üvegesedni, adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát. Sózzuk, borsozzuk, alkalmanként megkeverve főzzük puhára!

A lecsó befőzése, avagy a lecsó eltevése télire üvegbe

Ha elkészült, alkalmazzuk a dunsztolás alapjait. Forrón tegyük az üvegbe, hagyjuk nagyon lassan kihűlni. Így tartósítószerek használata nélkül, hónapokon keresztül frissen tarthatjuk a nyár ízeit.

A dunsztolás és a befőttes üvegek végleges lezárása előtt tegyünk a lecsós üvegek tetejére egy-egy kanál forró zsírt.