A Mészöly Miklós emléknaphoz kapcsolódva könyvbemutatót tartottak az Illyés Gyula Megyei Könyvtárban január 18-án, ezután pedig az íróról emlékeztek meg a városban. 

Egy élet története

A Könyvtárban Polcz Alain Magam világa című könyvéről beszélt Ablonczy Anna, a Polcz Alain írói hagyaték örököse, Nagy Boglárka, a Jelenkor Kiadó vezetője és Liebhauser János, a könyvtár igazgatója. Ez az esemény Mészöly Miklós felesége felé tisztelgés volt. Polcz Alaine életművében az emlékei szerepelnek, ebben a kötetben fejezetről fejezetre mutatja be az életét a gyermekkorától kezdve.

Ez történt az emléknapon

A 20. Mészöly Miklós Emléknapon telt ház volt a Művészetek Házában. Urbanik Tímea, a Szegedi Tudományegyetem főiskolai docense Szövegváltozatok, keletkezéstörténetek Mészöly Miklós prózájában címmel tartott előadást, ezután pedig filmvetítés következett. Egy portréfilmet láthatott a közönség a 2022. évi Mészöly Miklós-díjas Bartók Imréről. A rövid szünetet követően Csötönyi László, Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Kultúra, Civil Szervezetek, Városmarketing Bizottságának elnöke adta át a Mészöly Miklós emlékplakettet Nagy Boglárkának, a Jelenkor Kiadó vezetőjének. A Mészöly Miklós-díjat 2023-ban Szeifert Natália vehette át Márjánovics Diánától, a Mészöly Miklós Egyesület elnökétől.