8 hónap
Mégis mi ütött ezekbe a lengyelországi fákba? Miért görbült el majdnem tőből "J" alakban ez a körülbelül 400 darab fenyő ?

Krzywy Las, vagyis „Görbe erdő” a neve annak a lengyelországi fás területnek, aminek több legendája, lehetséges teóriája is van, de valójában még egyik magyarázatra sem bólintott rá senki. Ez az erdő ugyanis merőben más, mint amit megszokhattunk. Fáinak törzsei furcsán deformáltak: egy picikét elindulnak a törzsek a földből, majd rendellenes irányt vesznek és nem az ég felé törleszkednek, hanem egy drámai kanyart vesznek és csak utána nőnek a megszokott formában. „J” betűket formálnak.

Az egyik legvalószínűbb és reálisabb magyarázat egy néhai nagy havazásra vezethető vissza. Azt mondják, a facsemeték ültetését követően nem sokkal lehetett egy óriási havazás temethette be a tájat és nem is nagyon jött a korai olvadás, hosszú ideig födte hótakaró a talajt és a csemetéket is, akik hasonlóan deformálódtak az extrém körülmények között.

Egy másik feltételezés szerint körülbelül 1925-28 tájékán telepíthették az erdőt, ahol a gazdaság dolgozói szánt szándékkal módosították a fenyők eredeti növekedésének módját. Úgy magyarázzák, hogy körülbelül 10 évesek lehettek a fák, amikor ezt a rendellenes kanyarulatot tervezték az erdészek, annak érdekében, hogy később bútorokat, hajókat készíthessenek a már manipulált fákból. A II. világháború idején elhagyatottá vált az erdőgazdaság, a fák pedig csak nőttek és nőttek… mára pedig ebben a formában lehet megfigyelni őket. Az erdészek tehát felismerhető ökológiai ujjlenyomatot hagytak.

Olyan spekulációk is napvilágot láttak, hogy a terület a bolygó egy olyan pontján van, ahol sokkal erősebb a gravitáció — ezért a speciális forma.

Szerencsére a fák egészségesek: hiába az átlagostól eltérő alak, az égbe törnek, magasak és minden rendben van velük. Szépen példázza az eset, hogy ezek az élőlények is felettébb reziliensek: hiába lesz egy törés az életvonalukon… folytatják az útjukat!