Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Kultúra

Mindenkit levett a lábáról a Pénzmúzeum

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A European Museum Academy fődíját nyerte el, a testület húsztagú nemzetközi zsűrijének döntése értelmében. A Temesváron megtartott döntőben 20 ország 34 múzeuma versenyzett.

A fődíjat először nyerte el magyarországi intézmény

S, hogy mit néztek az ítészek?

A kiállítás tartalmát, a felhasználóbarát kiállítótereket, valamint a hatékony múzeumi edukációt.

A Pénzmúzeum a németországi Göttingenben található Forum Wissen és a spanyolországi Malagában található Carmen Thyssen Málaga Museum intézményével került a legjobb három közé. A zsűri indoklása szerint

„a Pénzmúzeum interaktív, szórakoztató módon ismerteti meg látogatóival a pénzügyi folyamatok működését, a pénzhasználat alapvető szabályait és a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét. A legmodernebb eszközök használata és a kiállításszervezési gyakorlat tudatosítja a látogatóban, hogy a pénz működését mindenki számára érthetővé lehet tenni.”

Működése másfél évben az 50 látványos installációval működő Pénzmúzeum eddig több mint 135.000 látogatót fogadott. 2022-ben a legjobb múzeumok közé választotta be a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ, idén megkapta a Best of Budapest elismerés, valamint a Közösségi Múzeum Díjat is.

A Pénzmúzeum valamennyi kiállítása és programja ingyenes, az élményközponthoz kapcsolódó Panoráma Terasz szintén díjmentesen látogatható.