Kezdőlap TOLNA Tolna - Közélet

Módosulnak a babaváró hitel és a CSOK szabályai

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Módosulnak a babaváró hitel és a CSOK szabályai – erről Gulyás Gergely tájékoztatott a kormányinfón..Eszerint a babaváró hitel összegét növelik. A falusi CSOK emelkedik, a városokban azonban január 1-től megszűnik a kedvezmény – tette hozzá a miniszter.

A babaváró hitelnél azt látják, hogy ez működő eszköz, de kitolódott a gyermekvállalás időpontja, ez pedig meghatározza, hogy vállalnak-e még újabbat. Ezért a babaváró hitel összegét megnövelik 11 millió forintra, de 2024. január elsejétől azok vehetik fel, ahol a házaspár nő tagja 30 év alatt van. Egyéves átmeneti időszakban viszont a 30 és 40 év közötti nők is jogosultak lesznek rá, de erre a várandósság igazolása esetén lesz lehetőség.

A csoknál szintén azt látják, hogy ha az áremelkedésnek valahol volt hatása, akkor erre különösen igaz. Az infláció mértékét jóval meghaladó ingatlanáremelkedés volt a nagyvárosokban, különösen Budapesten. A csok a kisebb településeken működik, ahol a zöldrész és a csok hitel elegendő.

A megyei jogú városokban és Budapesten az önrész mellett bankhitelt is fel kellett venni, ezért az igénylések csökkentek. A csoknak a falun érvényes szabályait megtartják, a keretösszegeket 50 vagy annál nagyobb százalékkal megemelik. A falun kívüli, 5 ezer főnél nagyobb települések esetén a csokot 2024. január elsejével megszüntetik. Az illetékes minisztérium ki fog dolgozni egy új otthonteremtési formát. A falusi csok szabályai megmaradnakzölte – hangzott el a kormányinfón.

A csok támogatás falun 1 gyermek után új családi ház vásárlása, építése esetén 600 ezer forintról 1 millió forintra nő, két gyermek esetén 2 millió 600 ezer forint esetén 4 millió forintra nő, 3 gyermek esetén 10 millió forintról 15 millió forintra nő.