Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szijártó János 90. születésnapja után, esőben, kerékpárral érkezett a polgármesteri hivatalba. A nála lévő tasakban nagy adag szárított gyógynövények lapultak, melyeket ajándékba hozott. Az idős szekszárdit dr. Biró Gyula aljegyző köszöntötte a kormányfő aláírásával ellátott emléklappal és a város borával. 

"A gyógynövények ismeretét még nagypapájától tanulta, aki az I. világháborúban az olasz fronton harcolt és esett fogságba, amit minden bizonnyal nem élt volna túl, ha nincs tisztában a természet rejtette gyógymódokkal." 

1949-ben politikai okok miatt nem tanulhatott, pedig a természet közelségében erdészként szerette volna hasznossá tenni magát. János bácsi 59 évesen elvesztette első feleségét. Közös fiuktól két lány unokája született, egyetlen dédunokája pedig most három hónapos.

Jelenleg második feleségével él Szekszárdon

Az ünnepelt saját kertjében mai napig a természet adta módszerekkel védekezik a kártevők ellen, így mondhatni bioélelmiszerekkel tudja ellátni háztartását. A gyógynövényeket tea formájában fogyasztja, melynek titka, hogy a vizet csak pezsgésig szabad forralni és utána még jó ideig áztatni szokta, mielőtt leszűri.


Szíjártó János úgy véli, a sok elvégzett munkáért cserébe kapott ilyen hosszú életet, de emellett az egészségére mindig is vigyázott.

(fotó: Szekszárd-több mint jó bor Facebook oldala)