Az online pénztárgépek adatai alapján figyeltek fel a nav  revizorai arra a vállalkozásra, amely önkényesen csak 5 százalékos áfatartalmú nyugtát adott a vásárlóknak.  Mivel 10 millió forintos adófizetési kötelezettséget állapítottak meg az ellenőrök, így csak rövid távon spórolt az áfán!

Egy kistelepülésen működött a vállalkozás  

A NAV kockázatelemzői folyamatosan ellenőrzik az online pénztárgépek és az Online Számla rendszer adatait. Végeznek célzott ellenőrzéseket is. Ezesetben egy kistelepülésen működő vállalkozás került főszerepbe. 

A bejövő számlaadatok nem mutattak sem jelentős beruházást, sem eszközbeszerzést, ennek ellenére a beadott bevallásban kimagasló volt a visszaigényelt adó összege.

A bevallásban arra is felfigyeltek, hogy az eladások közt aránytalanul nagy az 5 százalékos adókulccsal számolt termékértékesítés. Ezt az online pénztárgép adatai is alátámasztották.

Bukta a helyszíni ellenőrzés során

A revizorok a próbavásárláskor is 5 százalékos áfatartalmú nyugtát kaptak. A tulajdonos csak annyit fűzött az esethez, hogy azért a kisebb adótartalmú gyűjtőt használja, mert sok a 27 százalékos bevétel és keveset használják az „5-ös gyűjtőt”.

Az adózó csaknem 10 millió forint adókülönbözetet halmozott fel.

Az eset után a tulajdonos nem várta meg az ellenőrzés kiterjesztését, hanem azonnali önrevízióval javította hibás bevallásait.

(fotó: illusztráció)