Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Festői szépségű horgásztó bújik meg a Budapest melletti Sződligeten!
Budapesttől mintegy 20-30 kilométer távolságra, Göd és Vác között található Sződliget, amely egy különleges kincset rejt. Aprócska horgásztava páratlanul értékes.

A Duna-parttól és a 2-es főúttól egy karnyújtásra megbújó, vadregényes és bájos Sződligeti horgásztó felkeresése tökéletes program egy hétvégi kiruccanáshoz. Nem csoda, hogy a közvetlenül csak gyalogszerrel, egy erdei úton elérhető, idilli helyet Mesetónak is nevezik.Mesetó SződligetenHa vonattal érkezel Budapest felől, Sződ-Sződliget megállónál érdemes leszállni, ahonnan mindössze másfél kilométeres sétával eljuthatsz a mesterséges eredetű, mégis paradicsomi kis Mesetóhoz.
sződliget kunyhó

A horgásztó érdekessége, hogy a parton aprócska fakunyhók veszik körbe, ezért a látogató hamar egy valóra vált tündérmesében érezheti magát. Az öblökkel szabdalt tó bővelkedik a természeti értékekben, a parton csodás élővilágot figyelhet meg az, aki egy kicsit csendben marad, és nyitott szemmel nézi a tájat.A páratlan madárvilág, a hüllők, kétéltűek paradicsoma a hely. Mocsári teknősök, nádi madarak, de még hódok, vidrák is élnek a viszonylag zavartalan területen. A tó a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Duna és ártere Natura 2000-es terület részeként védettséget élvez, amely kulcsfontosságú lehet a sokszínű ökoszisztéma jövője érdekében.

A tó a Sződligeti Sporthorgász Egyesület tulajdonában áll, ennek megfelelően csak nyitvatartási időben látogatható, melyről a hivatalos oldalon tájékozódhatnak az érdeklődő kirándulók. Ezen időszakon túl csakis előzetes bejelentkezéssel fogadják az érkezőket. A belépés egyébként díjtalan, és a telefonoddal is nyugodtan fotózhatsz a szabályzat alapján. Szervezett, kamerás fotózásokhoz viszont előzetes egyeztetésre van szükség, ez ugyanis már díjköteles.

Fontos tudni, hogy sajnos kutyust nem lehet a tó területére bevinni, négylábú kirándulótársakkal tehát más célpontot érdemes keresni – akár a közeli Duna-parton is bóklászhattok, Dunakeszin remek kutyás strandot is találtok, de az országban még izgalmas arborétumokat is bejárhattok velük.