Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Mutatjuk, hogyan lehet alacsonyabb a lakáshitel kamata

Egyre nagyobb a verseny a bankok között a jó ügyfelekért, ami miatt végre elkezdtek csökkenni a hitelkamatok. A lakáshiteleknél újra 7 százalék alatti hitelekkel találkozhatunk, erre utoljára tavaly októberben volt példa. 

A Bankmonitor szakértői szerint van olyan pénzintézet, amely egyedi árazás mellett 6,69 százalékos kamattal kínálja lakáskölcsönét, miközben a banki ajánlatok átlaga 8,34 százalékon állt meg. 

Az elemzők egy kalkulációt is készítettek, abból kiindulva, hogy az igénylők nettó jövedelme 1 millió forint. Ebben az esetben egy 25 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, 10 évig fix kamatozású lakáshitelnél a havi törlesztőrészlet 25 ezer forinttal lehet kedvezőbb, ami 20 év alatt 6 millió forint megtakarítást eredményez. Nem árt ugyanakkor tisztában lenni azzal, hogy ez a lehetőség nem automatikus, vagyis nem feltétlenül kapja meg mindenki, aki besétál egy bankfiókba, írja a Bankmonitor.

Mit kell teljesítenünk ahhoz, hogy esélyünk legyen az egyedi kamatra? 

  • A bankok jellemzően kiemelt közvetítő partnereik ügyfelei részére kínálnak egyedi kamatot. 
  • Meghatározott minimális hitelösszeg és jövedelmi szint is szükséges az egyedi kamatkedvezményhez: 20 millió forint kölcsönösszeg és 600 ezer forint nettó havi jövedelem felett már jogosultak lehetünk rá. (A legalacsonyabb kamatszint eléréséhez ez azonban nem feltétlenül lesz elégséges.)
  • A szorosabb banki kapcsolat is segíthet a kedvezőbb kamat elnyerésében. A hitel mellé a számlanyitás, a jövedelemérkeztetés, a kiegészítő banki szolgáltatások igénybevétele (például hitelfedezeti biztosítás), a megtakarítások átcsoportosítása segíthet abban, hogy kedvezőbb hitelkamatot kapjunk.

Az áhított kamatot azonban nem biztos, hogy megkapjuk; még akkor sem, ha teljesülnek a feltételek. A bankok minden esetben egyedileg döntenek a kedvezményről a hitelbírálat során, hívják fel a figyelmet a pénzügyi szakemberek.

A Bankmonitor szerint, ha nem történik drasztikus fordulat, akkor előreláthatóan a hitelkamatok tovább mérséklődhetnek az elkövetkező időszakban. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy jövő évtől a családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a CSOK már nem lesz elérhető a nagyobb településeken, illetve szigorodnak a Babaváró hitel igénylési feltételei is.

Az elemzők úgy vélik, már csak ezek miatt is érdemes gyorsan lépnie azoknak, akik valamelyik nagyobb településen szeretnének lakást vásárolni, valamint szeretnék kihasználni a jelenlegi támogatási rendszert otthonuk megvételéhez.

Forrás: Bankmonitor
Illusztráció: Pixabay